ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: H EE δεν πρέπει να εκβιάζεται από τη Βρετανία

Γιούνκερ: H EE δεν πρέπει να εκβιάζεται από τη Βρετανία

Tην πεποίθηση του ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά την απειλή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εκβιάζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ Αμ Ζόνταγκ».

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι έχει «ευρεία υποστήριξη» από τους ηγέτες της ΕΕ - τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους σοσιαλιστές - ώστε να επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν και ότι μπορεί να έχει αναλάβει καθήκοντα ως τα μέσα Ιουλίου.

Το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» έγραφε πάντως χθες ότι ο Κάμερον δήλωσε σε ορισμένους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ότι ο διορισμός του Γιούνκερ θα αποσταθεροποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση κατά τέτοιον τρόπο που θα πρέπει να προωθηθεί ένα σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και ότι θα αυξάνονταν οι πιθανότητες επικράτησης ενός «όχι» σε αυτό.

Τα κόμματα της Μέρκελ και του Γιούνκερ ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις Ευρωεκλογές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο εκτός από τη Βρετανία, επιφυλάξεις όσον αφορά στον διορισμό του Γιούνκερ στη θέση αυτή έχουν εκφράσει επίσης η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

Διαβάστε ακόμα:

Η Μόσχα έχει έτοιμο υπερπύραυλο, που διαπερνά κάθε ασπίδα