ΚΟΣΜΟΣ

Νορμανδία: Συναγερμός για την άφιξη υπερήλικων βετεράνων πολέμου

Νορμανδία: Συναγερμός για την άφιξη υπερήλικων βετεράνων πολέμου

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι γαλλικές υπηρεσίες διάσωσης, την παραμονή των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο από την Απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, κυρίως λόγω της άφιξης στην περιοχή σχεδόν 2.000 υπερήλικων βετεράνων πολέμου σε μια ιδιαίτερα ζεστή για την εποχή ημέρα.

Οι ακτές της Νορμανδίας αναμένεται ότι θα κατακλυστούν από κόσμο μέχρι την Κυριακή. Εκτιμάται ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Από αυτούς οι 10.000 θα βρίσκονται στο Κολβίλ-σιρ-Μερ για να παρακολουθήσουν τη γαλλοαμερικανική τελετή και οι 8.000 στο Ουιστρεάμ για τη διεθνή τελετή.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό στελεχών του υγειονομικού προσωπικού και των υπηρεσιών ασφαλείας: 900 πυροσβέστες, 400 νοσοκόμες και περισσότερους από 300 εθελοντές που έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών. Σε αυτούς θα προστεθούν επίσης 1.250 μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ενώ σε μια ζώνη 80 χιλιομέτρων μήκους και 30 χιλιομέτρων πλάτους θα στηθούν επτά σταθμοί πρώτων βοηθειών.

Συνολικά σχεδόν 12.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και πυροσβέστες θα αναλάβουν την ασφάλεια των τελετών.

Για πολλούς από τους 90χρονους και πλέον βετεράνους η αυριανή ημέρα θα είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία να επισκεφθούν τη Νορμανδία, να ξαναβρεθούν με παλιούς συντρόφους και να θυμηθούν την εποχή του πολέμου. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες επετείους, η φετινή απαιτεί «πολύ περισσότερη προσοχή και φροντίδα», όπως δήλωσε στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, καθώς πολλοί υπερήλικες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Επιπροσθέτως, η 6η Ιουνίου αναμένεται ότι θα είναι μια από τις πιο ζεστές ημέρες της χρονιάς, σύμφωνα με τη Météo France που προβλέπει θερμοκρασία μεταξύ 22-25 βαθμών Κελσίου. Τόσο υψηλές θερμοκρασίες στη Νορμανδία παρατηρούνται συνήθως τον Ιούλιο.

Για τους 1.800 βετεράνους «πρέπει να μπορέσουμε να θέσουμε στη διάθεσή τους μια σχεδόν εξατομικευμένη υπηρεσία για να διασφαλίσουμε τη μετάβασή τους στο χώρο (των τελετών) μέσα σε καλές συνθήκες», εξήγησε ο Καζνέβ. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν αναπηρικές πολυθρόνες, είκοσι ιατρικές ομάδες και άλλες είκοσι ομάδες πυροσβεστών-διασωστών, όπως είπε ο Εμανουέλ Κλαβό, εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης πολιτικής προστασίας.

Για τους διασώστες, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να εντοπίσουν τους πιο ευπαθείς επισκέπτες από τη στιγμή της άφιξής τους στη χώρα, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση κάποιος από αυτούς να αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, εξήγησε ο συνταγματάρχης Ερίκ Μασόλ, υπεύθυνος της υπηρεσίας διάσωσης και καταπολέμησης των πυρκαγιών του Καλβαντός.

Διαβάστε ακόμα:

Κορνουάλη: Καρχαρίας παραλίγο να καταπιεί κολυμβητή! (video)

Ινδία: Ο βιασμός κάποιες φορές είναι σωστός!

Χαμένο Boeing: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη συντριβή του στον Ινδικό;