ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Κανείς δεν υπαγορεύει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ρέντσι: Κανείς δεν υπαγορεύει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Κανείς δεν υπαγορεύει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε οι πολιτικές ομάδες, ούτε οι χώρες», ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Ερωτηθείς αν ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι ένας εκ των πέντε υποψηφίων που προτείνουν οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, ο Ματέο Ρέντσι υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει το προνόμιο να προτείνει κάποιο πρόσωπο, σεβόμενο τις διαδικασίες. «Το πεδίο αυτό δεν είναι κατάλληλο ούτε για βέτο ούτε για υποδείξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε πολιτική ομάδα, ούτε χώρα», ανέφερε στη συνέχεια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν έχει υπάρξει μια σαφής πλειοψηφία υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ή κάποιου άλλου για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες της νέας Επιτροπής και έπεται το να αποφασιστεί ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος που θα τεθεί επικεφαλής του θεσμού.

«Κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει μια σαφή πλειοψηφία και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, επομένως πρέπει να καταλήξουμε σε αμοιβαία κατανόηση», υποστήριξε.

«Δεν είναι η ώρα και το μέρος για υπαγορεύσεις ή βέτο», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Το βασικό θέμα είναι να έχουμε υποψηφίους που θα μπορούν να αντιπροσωπεύσουν το κοινό μας πεπρωμένο με ισχύ και αποφασιστικότητα» επισήμανε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία «δεν έχει (να προτείνει) ένα όνομα ή κάποιον Ιταλό υποψήφιο».
Α.Σ.

Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ακόμα ότι για την Ιταλία δεν έχει σημασία τόσο το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η περίοδος της αυστηρής οικονομικής πολιτικής και της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της και έχει πλέον ωριμάσει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η επιλογή των προσώπων θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την επιλογή του προγράμματος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα του.

Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική προεδρία της ΕΕ που ξεκινάει την 1η Ιουλίου, θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη να γίνει «περισσότερο φιλόδοξη και λιγότερο γραφειοκρατική».

Διαβάστε ακόμα:

Κορνουάλη: Καρχαρίας παραλίγο να καταπιεί κολυμβητή! (video)

Ινδία: Ο βιασμός κάποιες φορές είναι σωστός!

Χαμένο Boeing: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη συντριβή του στον Ινδικό;