ΚΟΣΜΟΣ

Μαρτυρίες βετεράνων για την απόβαση στη Νορμανδία

Μαρτυρίες βετεράνων για την απόβαση στη Νορμανδία

Στον σημερινό εορτασμό της 70ης επετείου της μεγάλης απόβασης στη Νορμανδία είναι αφιερωμένα πολλά δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, που φιλοξενούν και πολλαπλές μαρτυρίες επιζώντων παλαίμαχων.

«D- Day» 6 Ιουνίου 1944, «Η μεγάλη μέρα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Λε Παριζιέν» για τους 150.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, που αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Νορμανδίας. Αναφερόμενη στους 18 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, υψηλούς προσκεκλημένους του Φρανσουά Ολάντ, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αυτές τις ώρες «η Γαλλία είναι στο κέντρο του κόσμου, με την «απόβαση των ηγετών της γης στη Νορμανδία».

«Ο κόσμος γιορτάζει την ελευθερία» τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η «Φιγκαρό» η οποία αφιερώνει το ένθετο του Σαββατοκύριακου στους «τελευταίους ήρωες της 6ης Ιουνίου». Πρόκειται για τους βετεράνους, οι οποίοι μετά από 70 χρόνια δέχθηκαν για ακόμα μία φορά να φορέσουν τις στρατιωτικές στολές τους για τη φωτογράφηση, να εξιστορήσουν τα γεγονότα που έζησαν και να θυμηθούν φόβους και αγωνίες.

«Ακόμα και σήμερα δεν έχω καταλάβει πώς έσωσα τη ζωή μου εκείνη τη νύχτα» ομολογεί ο Αμερικανός αλεξιπτωτιστής Χέλμουτ Ρόμερ, που συμμετείχε στην επιχείρηση «Pegasus Bridge» με την οποία κατέλαβαν τις γέφυρες της παραλιακής πόλης Μπενεβίλ.

Ο τότε 20χρονος Νταν Τζεϊκγουέι εξιστορεί την ατυχία του, όταν το αλεξίπτωτό του μπλέχτηκε σε ένα δένδρο και για ώρες βρέθηκε κρεμασμένος στα κλαδιά, μέσα στη νύχτα.

Εικοσάχρονος ήταν και ο Βρετανός Βίκτωρ Μακένζι, οποίος αποβιβάστηκε στην παραλία Γκολντ Μπιτς. «Οι θόρυβοι ήταν εκκωφαντικοί» σημειώνει, «το πρώτο σοκ για μένα ήταν όταν είδα τους συντρόφους μου να επιπλέουν νεκροί μέσα στη θάλασσα. Αυτοί που μπορεί να ισχυρισθούν ότι δεν φοβήθηκαν, δεν λένε την αλήθεια». Για τον ερχομό του στη Νορμανδία αναφέρει: «Είναι υποχρέωσή μας, οι άνθρωποί μας που έδωσαν τη ζωή τους για μας, κείτονται εδώ. Είναι αδύνατο να ξεχαστούν, θα ξανάρθω όσο ζω».

Από τις 150.000 των συμμαχικών δυνάμεων της απόβασης, σήμερα βρίσκονται εν ζωή μόνο 1.800. Οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στη Νορμανδία, Αμερικανοί, Βρετανοί, Πολωνοί και Καναδοί, αναπαύονται στα τέσσερα νεκροταφεία που διατηρούν οι χώρες τους στη Νορμανδία. Όμως, υπάρχουν και 73.624 Αμερικανοί στρατιώτες που θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ολοσέλιδο δημοσίευμα της «Μοντ» είναι αφιερωμένο στην προσπάθεια των Αμερικανών να ανακαλύψουν τα λείψανα των αγνοουμένων τους. «Στα ίχνη των πιλότων που χτυπήθηκαν από τους Γερμανούς» τιτλοφορεί. «Μετά το τέλος του πολέμου, από το 1946 έως το 1951, οι ΗΠΑ ξόδεψαν 1,3 δισ. δολάρια για να δώσουν μία αξιοπρεπή ταφή στους συνολικά 400.000 νεκρούς τους» σημειώνει η εφημερίδα.

Ορισμένοι επιζώντες παλαίμαχοι αλεξιπτωτιστές τίμησαν τη φετινή επέτειο, όχι μόνο με την παρουσία τους, αλλά επαναλαμβάνοντας, ίσως για τελευταία φορά, άλμα με αλεξίπτωτο από το ίδιο μέρος που πήδηξαν πριν 70 χρόνια. Πρόκειται για τον 89χρονο Βρετανό βετεράνο Τζοκ Χάτον και τον Αμερικανό Τζιμ Μάρτιν, σήμερα 93 ετών.