ΚΟΣΜΟΣ

Ποροσέκνο: Η Κριμαία ήταν και θα παραμείνει ουκρανική

Ποροσέκνο:  Η Κριμαία ήταν και θα παραμείνει ουκρανική

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύτηκε σήμερα, στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι θα διατηρήσει την ενότητα της χώρας και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων της, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμβιβασμό όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας.


Η χεροσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική, τόνισε ο Ποροσένκο καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. "Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη", τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νορμανδία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Ταυτοχρόνως, ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και είπε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς "διαδρόμου" για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.

"Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα", είπε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί ως το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ορκίστηκε ο Πέτρο Ποροσένκο