ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ορκίστηκε ο Πέτρο Ποροσένκο

Ουκρανία: Ορκίστηκε ο Πέτρο Ποροσένκο

Ο "βασιλιάς της σοκολάτας" Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.


Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Αργότερα σήμερα ο Ποροσένκο αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την αποκατάσταση της σταθερότητας στις ανατολικές επαρχίες τς Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ορκίζεται σήμερα ο Ποροσένκο