ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ορκίζεται σήμερα ο Ποροσένκο

Ουκρανία: Ορκίζεται σήμερα ο Ποροσένκο

Η Ουκρανία ετοιμάζεται σήμερα για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της, του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος επιστρέφει στη χώρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Νορμανδίας ενισχυμένος από την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει οι δύο χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.


Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες από αύριο Κυριακή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τους τελευταίους μήνες, με βασικό στόχο να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός, ανέφερε μια γαλλική πηγή.

"Ο διάλογος ξεκίνησε, αυτό είναι καλό", δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ποροσένκο ο οποίος υποσχέθηκε μετά την εκλογή του στην προεδρία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ότι η χώρα του "δεν θα γίνει Σομαλία". Ο 48χρονος φιλοδυτικός Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου με ποσοστό 54,7%, θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου σε μια τελετή που θα ξεκινήσει στις 10.00 (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος θα επιθεωρήσει το στράτευμα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο του Κιέβου, παρουσία πολλών ξένων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και πολλοί ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 12,8%. Επιθυμεί επίσης να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ που μέχρι τώρα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Ο Ποροσένκο αναλαμβάνει το βαρύ καθήκον να βγάλει τη χώρα του από την ύφεση των δύο τελευταίων ετών που επιδεινώθηκε με την κρίση αλλά κυρίως να επανενώσει την Ουκρανία η οποία βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Μετά την ανατροπή του προκατόχου του, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά από ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο χαρακτηρίζεται παράνομο από τη διεθνή κοινότητα. Την Παρασκευή το Κίεβο θρήνησε τον θάνατο ενός αστυνομικού και την απώλεια ενός μεταγωγικού πολεμικού αεροσκάφους από επιθέσεις ανταρτών οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος των συνόρων με τη Ρωσία αλλά και το Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας βιομηχανικής περιοχής στα ανατολικά της χώρας.

Πριν ακόμη την ιστορική χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο στη Νορμανδία, η Ρωσία είχε δώσει ένα στίγμα προσέγγισης, ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει στο Κίεβο ο πρεσβευτής της, Μιχαήλ Ζουράμποφ, ο οποίος μάλιστα θα παραστεί στη σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Διαβάστε επίσης:Τερματισμό των επιχειρήσεων στην Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν