ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πολύνεκρες μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές

Συρία: Πολύνεκρες μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές

Τουλάχιστον 45 μαχητές έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην ανατολική Συρία ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια εξτρεμιστική οργάνωση, και ενός συνασπισμού ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του «επίσημου» βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Το ΙΚΙΛ, που πρόσφατα πολεμούσε στο πλευρό των ανταρτών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μάχεται επίσης εναντίον της κυριαρχούμενης από σιίτες κυβέρνησης στο Ιράκ, ενώ εμπλέκεται πλέον σε αιματηρές μάχες τόσο με το Μέτωπο αλ Νόσρα, το βραχίονα της αλ Κάιντα στη χώρα, όσο και με διάφορες παρατάξεις των ανταρτών, που το κατηγορούν για ακρότητες και ηγεμονισμό.

Την Κυριακή και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μάχες στη Χοσάμ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου, στοίχισαν τη ζωή σε 17 μαχητές της τάξης του Μετώπου αλ Νόσρα και σε 28 μέλη του ΙΚΙΛ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες ανάμεσα στις οργανώσεις αυτές από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση κι αντλεί πληροφόρηση από ένα ευρύ δίκτυο πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.

Το ΙΚΙΛ είχε αρχικά τύχει ευνοϊκής υποδοχής από τους Σύρους αντάρτες, που αντιμετώπιζαν ευμενώς την υποστήριξη μιας οργάνωσης καλά εξοπλισμένης και οργανωμένης, έναντι της πολεμικής μηχανής του καθεστώτος.

Παρόλα αυτά, οι ακρότητες που του αποδίδονται, όπως οι απαγωγές και οι εκτελέσεις πολιτών και ανταρτών αντίπαλων κινημάτων, ώθησαν το σύνολο των οργανώσεων των ανταρτών να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον του ΙΚΙΛ, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου.

Το ΙΚΙΛ επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος σε μια περιοχή που θα συσσωματώνει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές της χώρας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι γονείς τους ειδοποιήθηκαν χθες Κυριακή για να παραλάβουν τις σορούς τους, πρόσθεσε η ίδια ΜΚΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με διάφορες ΜΚΟ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές του συριακού καθεστώτος.

Διαβάστε ακόμα:

Παρίσι: Κατέρρευσε από τις κλειδαριές η γέφυρα των ερωτευμένων! (videos+photos)