ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Καταδικάστηκε γνωστός μπλόγκερ και ακτιβιστής

Αίγυπτος: Καταδικάστηκε γνωστός μπλόγκερ και ακτιβιστής

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα τον γνωστό μπλόγκερ και ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φάταχ σε 15ετή ποινή κάθειρξης επειδή παραβίασε τον νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και για άλλες κατηγορίες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.


Ο Αμπντέλ Φάταχ ήταν ένας από τους πιο ενεργούς ηγέτες της νεολαίας του κινήματος κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Συμμετείχε στις διαδηλώσεις για την ανατροπή του και συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο για συμμετοχή σε μία διαδήλωση κατά της διευρυμένης στρατιωτικής εξουσίας υπό την μεταβατική κυβέρνηση.

Ο ίδιος, όσο και άλλα 24 άτομα, είχαν συλληφθεί μετά τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση έξω από τη Γερουσία, όπου μία επιτροπή συνεδρίαζε για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος το οποίο θα παραχωρούσε στο στρατό περισσότερες εξουσίες ως προς την επιλογή του υπουργού Άμυνας και ως προς το δικαίωμα να δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία. Στα τέλη Μαρτίου, ο Αμπντέλ Φάταχ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση περίπου 1.400 δολάρια.

Η σημερινή απόφαση έρχεται τρεις ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από τον πρώην στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο επίμαχος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο χρόνο, δίνει στο υπουργείο Εσωτερικών το δικαίωμα να απαγορεύει την όποια συγκέντρωση περισσοτέρων από δέκα ατόμων σε δημόσιο χώρο, γεγονός που εντείνει τους φόβους για το μέλλον των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν τον νόμο ως βαθιά αυταρχικό.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Μήνυση από βουλευτή στον μπλόγκερ Ναβάλνι