ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μήνυση από βουλευτή στον μπλόγκερ Ναβάλνι

Ρωσία: Μήνυση από βουλευτή στον μπλόγκερ Ναβάλνι

Ένας Ρώσος βουλευτής κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Ρώσου αντιπολιτευόμενου δικηγόρου και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη πολλές κατηγορίες και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 10 ετών εάν κριθεί ένοχος για μία από αυτές, που αφορά υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού από μια γαλλική εταιρεία καλλυντικών.


Ο Ιγκόρ Ρουντένσκι, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής στη Δούμα ανέφερε ότι η μήνυσή του αφορά τα έγγραφα που ανάρτησε τον περασμένο Νοέμβριο ο Ναβάλνι στο ιστολόγιό του. Σύμφωνα με αυτά, ο βουλευτής δεν είχε δηλώσει στην εφορία ένα οικόπεδο που έχει στην κατοχή του, κοντά στη Μόσχα.

"Δεν υπήρξε καμία παράβαση", δήλωσε ο Ρουντένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ρωσικό δικαστήριο διέταξε χθες τον Ναβάλνι να διαψεύσει δημοσίως πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει για έναν άλλο βουλευτή της Ενωμένης Ρωσίας, τον Σεργκέι Νεβέροφ, τον οποίο κατηγορούσε επίσης για απόκρυψη εισοδημάτων από τις φορολογικές αρχές.

Την Τρίτη ο μπλόγκερ είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 300.000 ρουβλιών (περίπου 6.000 ευρώ) επειδή χαρακτήρισε "τοξικομανή" έναν άλλο βουλευτή μέσω του Twitter.

Από χθες ο 37χρονος Ναβάλνι και ο αδελφός του, Ολέγκ, πρώην στέλεχος των ρωσικών Ταχυδρομείων, δικάζονται επίσης για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπεξαίρεσαν 27 εκατομμύρια ρούβλια (425.000 ευρώ) από τη γαλλική εταιρεία Yves Rocher.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι υποστηρίζει ότι οι αλλεπάλληλες κατηγορίες σε βάρος του έχουν ως στόχο να τον αποκλείσουν από την πολιτική ζωή της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Παράταση κατά 6 μήνες στον κατ'οίκον περιορισμό του Ναβάλνι