ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλεί το ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση

Τουρκία: Καλεί το ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση, με αφορμή την κατάσταση στο Ιράκ μετά την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έπιασαν όμηρους τους Τούρκους πολίτες σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στη Μοσούλη που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ. Το υπουργείο επεσήμανε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη όπου οι μαχητές απήγαγαν συνολικά 49 Τούρκους πολίτες. Χθες Τρίτη, 31 οδηγοί φορτηγών απήχθησαν από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν «κάθε δυνατή βοήθεια» στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Μπαιτζί, τα μεγαλύτερα του Ιράκ, παραμένουν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές ότι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ.

«Αντιλαμβανόμαστε σε αυτό το σημείο ότι τα διυλιστήρια παραμένουν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.