ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Υποψήφιος πρόεδρος καταγγέλλει μαζική νοθεία

Αφγανιστάν: Υποψήφιος πρόεδρος καταγγέλλει μαζική νοθεία

Την άμεση αναστολή της καταμέτρησης των ψήφων του δεύτερου γύρου, καταγγέλλοντας ότι σημειώθηκε νοθεία υπέρ του αντιπάλου του Άσραφ Γάνι, ζήτησε ο επικρατέστερος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Μια κίνηση που προκάλεσε τις επικρίσεις των υποστηρικτών του Γάνι, του απερχόμενου προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, καθώς και της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama).

«Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της καταμέτρησης των ψήφων», δήλωσε ο Αμπντουλά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ, προτού ανακοινώσει την αναστολή της συνεργασίας του με την Εκλογική Επιτροπή ζητώντας «από τους παρατηρητές μου να εγκαταλείψουν τα γραφεία της».

Ο εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής Νουρ Μοχάμαντ Νουρ, πάντως, απάντησε πως: «η καταμέτρηση (των ψήφων) συνεχίζεται παρουσία Αφγανών και διεθνών παρατηρητών».

Αν ο Αμπντουλά δεν αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασία, όπως είχε κάνει το 2009 στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να καταγγείλει τη νοθεία, αφήνοντας ντε φάκτο νικητή τον Καρζάι, η απόσυρση των παρατηρητών του μοιάζει μια πρώτη προειδοποίηση.

Ο Αμπντουλά, που ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Απριλίου κερδίζοντας το 45% των ψήφων, επέμεινε ότι είναι απαραίτητο ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν να έχει εκλεγεί με «νόμιμο» τρόπο.

Η πλευρά του Γάνι, που μέχρι στιγμής έχει κρατήσει πιο διακριτική στάση στο θέμα της νοθείας, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν για τις δηλώσεις Αμπντουλά.

«Αυτό που ζητάμε είναι νομιμότητα στην εκλογική διαδικασία», υπογράμμισε ο Αμπντουλά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχω εμπιστοσύνη στην Εκλογική Επιτροπή και τις ενέργειές της».

Μεταξύ άλλων, ο Αμπντουλά εκτιμά ότι είναι πολύ αυξημένος ο αριθμός συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος βάσει των στοιχείων της Εκλογική Επιτροπής έφτασε τα 7 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σύνολο περίπου 13,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι σημειώθηκε ευρεία νοθεία.

Εξάλλου, ο Αμπντουλά επέκρινε άμεσα και τον απερχόμενο πρόεδρο Καρζάι υπογραμμίζοντας ότι του είχε ζητήσει επανειλημμένα να δράσει κατά της νοθείας «και τίποτε δεν έγινε».

Με στόχο την αποφυγή της νοθείας, ο ίδιος πρότεινε «τον σχηματισμό μιας μικτής επιτροπής από τους δύο υποψηφίους υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», η οποία θα εποπτεύσει την καταμέτρηση.

Η Unama από την πλευρά της εξέφρασε «τη λύπη» της για την ανακοίνωση Αμπντουλά.

«Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή και παράλληλα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και με τις δύο ομάδες (των υποψηφίων) και την εκλογική επιτροπή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Unama Άρης Γαϊτάνης, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Αμπντουλά ήταν μια «έκπληξη».

Εξάλλου ο Γαϊτάνης επεσήμανε ότι καλεί τους δύο υποψήφιους των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν και τους υποστηρικτές τους «να δράσουν με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να διαταράξει την εκλογική διαδικασία».

Διαβάστε ακόμα:

Νέα Υόρκη: Δε φαντάζεστε πού σφήνωσε το δάχτυλό του εν πτήσει!

Βερολίνο: Φρικιαστικό έγκλημα! Τον έκοψε κομμάτια και μαγείρεψε το κεφάλι του

Φλόριντα: Κολύμπησε πάνω σε μια φάλαινα- καρχαρία! (video+photos)