ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Γερμανία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Γερμανία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τοποθετούνται σήμερα κι άλλοι γερμανοί πολιτικοί.

Υπέρ των απόψεων του Αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη τάσσεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, ενώ ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ θεωρεί ενδεχόμενη χαλάρωση των κανόνων για το χρέος «απειλή για το ευρώ».

«Οι δυνατότητες του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα», δηλώνει ο κ. Όπερμαν στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» και τονίζει ότι «ορισμένες χώρες έχουν ήδη αποδείξει πόσο ευέλικτα αντιδρά το Σύμφωνο στις σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες». Διευκρινίζει δε ότι δεν εισηγείται αλλαγές στους όρους, αλλά τρόπους ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι το οποίο, όπως λέει, θα είναι προς το συμφέρον και της γερμανικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Σέντερ, μιλώντας στην «Bild am Sonntag», εκτιμά ότι το ευρώ θα τεθεί σε κίνδυνο, εάν χαλαρώσουν οι όροι για το χρέος στην Ευρωζώνη. «Ο δρόμος που προτείνει ο κ. Γκάμπριελ, απειλεί το ευρώ. Είναι σαν να αφαιρέσει κανείς τα υποστυλώματα από την Βενετία. Τότε όλη η πόλη θα βρεθεί κάτω από το νερό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα «Die Welt» ωστόσο, αναλύοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα, εκτιμά ότι μια πιθανή λύση θα αφορούσε συμφωνία των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη να στηρίξουν τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον όρο ότι θα χαλαρώσουν οι κανόνες για το χρέος στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και ότι θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος για την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών τους.

Διαβάστε επίσης: Γερμανός ευρωβουλευτής: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ