ΚΟΣΜΟΣ

Ποροσένκο: Η Ρωσία να κάνει ένα βήμα μπροστά

Ποροσένκο: Η Ρωσία να κάνει ένα βήμα μπροστά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τη Ρωσία και τους φιλορώσους να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προόδου, στη διάρκεια συνομιλίας του χθες βράδυ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία, την επομένη της αποδοχής της εκεχειρίας από τους αντάρτες.


Ο Ποροσένκο δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η εκεχειρία "πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων και κλείσιμο των συνόρων για να εμποδιστεί η είσοδος στην Ουκρανία μισθοφόρων και όπλων από τη Ρωσία" σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.

"Η Ρωσία πρέπει τώρα να κάνει ένα πραγματικό βήμα μπροστά", δήλωσε ο Ποροσένκο, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Ολεξάντρ Μποροντάι, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που είναι ένα από τα προπύργια των ανταρτών, δήλωσε χθες ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία έως τις 27 Ιουνίου, απαντώντας στην εκεχειρία που ανακοίνωσε το Κίεβο την Παρασκευή στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις αρχές του Κίεβου, κάτι που θα σηματοδοτούσε σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για τον τερματισμό των μαχών μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 375 άνθρωποι από τον Απρίλιο.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει την υποστήριξη των χωρών της Δύσης, συνομιλεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, που προτείνει το Κίεβο.

Βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές επαφές με την συμμετοχή της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ συναντά σήμερα στο Κίεβο τον Ποροσένκο, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στη Βιένη.

Διαβάστε επίσης: Αύριο αποφασίζουν την πρόταση Πούτιν για ανάκληση διατάγματος για την Ουκρανία

Ροή Ειδήσεων