ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεν θα είναι και δράμα εάν δεν εκλεγεί ομοφώνως ο Γιουνκέρ

Μέρκελ: Δεν θα είναι και δράμα εάν δεν εκλεγεί ομοφώνως ο Γιουνκέρ

Την άποψή της ότι «δεν θα είναι και δράμα» εάν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «δεν εκλεγεί ομοφώνως από τα κράτη μέλη», εξέφρασε ενώπιον της γερμανικής βουλής η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, «χρειαζόμαστε ειδική πλειοψηφία» για το διορισμό του κ. Γιουνκέρ, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ομιλία της.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτό ακριβώς προβλέπεται από τις συνθήκες. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν και δράμα εάν εξασφαλίσουμε μία ενισχυμένη πλειοψηφία», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι θα υπάρξει ευρεία υποστήριξη των κρατών μελών».

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους Γερμανούς βουλευτές ότι «οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε ευρωπαϊκό πνεύμα, ενώ οι ανησυχίες όλων των χωρών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει σταματήσει να εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον οποίο θεωρεί υπερβολικά «φεντεραλιστή» και καθόλου πρόθυμο να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που επιθυμεί το Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαιτεί τη διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, με τον κίνδυνο να μειοψηφήσει.

Μία σύγκρουση ανάμεσα στη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες μέλη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη, δεδομένου και του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ένωση, για τη διεξαγωγή του οποίου (μέχρι το 2017)έχει δεσμευθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Διαβάστε ακόμα:

Φλόριντα: Έκανε μπάνιο, έφαγε και κοιμήθηκε. Σε ξένο σπίτι! (photo)