ΚΟΣΜΟΣ

Ράσμουσεν: Καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας

Ράσμουσεν: Καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας

Καμία αλλαγή δεν βλέπει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, στη στάση της Ρωσίας αναφορικάμ με την κρίση στην Ουκρανία κι αυτός είναι ο λόγος που όπως δήλωσε «η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα διατηρήσει την αναστολή της συνεργασίας της με τη Μόσχα».

«Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας», τόνισε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Εξαιτίας αυτού «διατηρούμε την αναστολή της πρακτικής μας συνεργασίας με τη Ρωσία», η οποία αποφασίστηκε τον Απρίλιο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, «αφήνοντας παράλληλα ανοικτούς τους διαύλους του διπλωματικού διαλόγου».

«Δεν μπορούμε να έχουμε κανονικές σχέσεις», διότι «η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς» και «πλήττει την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε ο Ράσμουσεν.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ζητεί από τη Ρωσία «να κάνει τέσσερα πράγματα»: να λάβει «αποτελεσματικά και πραγματικά μέτρα» ώστε να πάψει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, «να δημιουργήσει τις συνθήκες» ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, «να σταματήσει να υποστηρίζει τις ένοπλες ομάδες των αυτονομιστών» και «να τερματίσει το πέρασμα όπλων και μαχητών» από τα σύνορά της.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες ενέκριναν μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου διάθεσης χορηγήσεων. Σε αυτό θα συνεισφέρει κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χωριστά και οι χορηγίες ενδέχεται να φτάσουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα σχέδια του Ρέντσι για την προεδρία της Ευρωζώνης