ΚΟΣΜΟΣ

Στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ

Στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέταξε χθες στη "μαύρη λίστα" των κυρώσεων τον αρχηγό της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας και μία αποσχισθείσα ομάδα της--το πρώτο πρόσωπο και η πρώτη ομάδα που εντάσσονται στη "μαύρη λίστα" μετά την τοποθέτηση της ίδιας της οργάνωσης, ανακοίνωσαν διπλωμάτες.


Οι κυρώσεις κατά του Αμπουμπακάρ Σεκάου, αρχηγού της ριζοσπαστικής οργάνωσης, η οποία έχει απαγάγει εκατοντάδες μαθήτριες, και κατά της αποσχισθείσας Ανσάρου περιλαμβάνουν διεθνές πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών με βάση τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ρωσία "πάγωσε για τεχνικούς λόγους" την ένταξη της ομάδας στη λίστα επειδή χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να την εξετάσει, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι χθες ήρθη το πάγωμα κι έτσι οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ.

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή του ΣΑ του ΟΗΕ για τις κυρώσεις εναντίον της αλ Κάιντα τοποθέτησε την οργάνωση στη "μαύρη λίστα" ύστερα από αίτημα της Νιγηρίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ για την κατάταξη της οργάνωσης στη λίστα των κυρώσεων, η Μπόκο Χαράμ περιγράφεται ως συνεργάτης της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).

Η Ανσάρου κατηγορείται για τη δολοφονία πολλών δυτικών ομήρων. Αποσχίστηκε από την Μπόκο Χαράμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φόνο 186 κυρίως μουσουλμάνων πολιτών στη μεσαιωνική ισλαμική πόλη Κάνο στις αρχές του 2012.

Ο Σεκάκου φέρεται ότι είναι ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ. Πριν από ένα χρόνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι προσφέρεται αμοιβή έως και επτά εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: Νέα πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στο Καντούνα