ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου από τον εκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Αντρέι Κίσκα, εξαπέλυσε μια επιχείρηση γοητείας των ψηφοφόρων καθώς ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των πολιτών, δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές.


«Έπειτα από χρόνια λιτότητας, επιτρέψτε μου να παρουσιάσω ένα πακέτο θετικών δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών μέτρων, που τίθενται σε εφαρμογή χάρη στην επιτυχημένη δημοσιονομική εξυγίανση και μία αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων» δήλωσε ο Φίκο ενώπιον των δημοσιογράφων, στο περιθώριο ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματός του Smer- SD.

«Οι πολίτες δεν θα ψηφίζουν πια εμάς λόγω της επιτυχίας της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά χάρη στον αντίκτυπο των μέτρων αυτών στη ζωή τους» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Το πακέτο μέτρων, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, περιλαμβάνει κυρίως μια αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού που σήμερα ορίζεται στα 352 ευρώ, μία μείωση του φόρου και των λογαριασμών φυσικού αερίου για τα χαμηλά εισοδήματα, μία αύξηση των συντάξεων γήρατος όπως και δωρεάν εισιτήρια για τις μετακινήσεις με τρένο για φοιτητές και συνταξιούχους.

Τα μέτρα αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με τον κυβερνητικό στόχο της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είχε υπολογισθεί πέρυσι στο 2,8% του ΑΕΠ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζίμιρ.

Διαβάστε επίσης: Λύση του Κυπριακού σύντομα βλέπει η Σλοβακία