ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διατηρεί μυστικά στρατιωτικές δυνάμεις στη Σομαλία

ΗΠΑ: Διατηρεί μυστικά στρατιωτικές δυνάμεις στη Σομαλία

Μυστικά, στρατιώτες στη Σομαλία από το 2007 (παρά το γεγονός ότι επισήμως ισχυρίζονταν το αντίθετο), διατηρεί ο αμερικανικός στρατός, όπως παραδέχθηκαν υπεύθυνοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Από το 2007, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει έως και 120 στρατιώτες στη Σομαλία. Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Σομαλία θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον τομέα της ασφάλειας με την κυβέρνηση της Σομαλίας, στη μάχη που διεξάγει εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, διευκρίνισε ένα στέλεχος του υπουργείου Άμυνας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας ωστόσο να μην κατονομαστεί.

Αυτοί οι στρατιώτες είναι κυρίως «πράσινοι μπερέδες», και ειδικεύονται στην εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, προσέθεσε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν εμπλέκονται σε μάχες» είχε αποσαφηνίσει ένας αξιωματούχος στο Ρόιτερς, ο οποίος δεν ήθελε επίσης να κατονομαστεί.

Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, τα σχέδια των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μεγαλύτερη δέσμευση και νέα κεφάλαια για την εκπαίδευση και την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Σομαλίας, έπειτα από χρόνια συνεργασίας με την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, η οποία διατηρεί περίπου 22.000 στρατιώτες στην χώρα από την Ουγκάντα, την Κένυα, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπουρούντι, το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία.

«Αυτό που θα δείτε το επόμενο οικονομικό έτος είναι η έναρξη της δέσμευσης (συνεργασίας) με τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποστολή μιας ομάδας στρατιωτικών συμβούλων στη Σομαλία, στην πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην χώρα αυτή από το 1993.

Ο υπεύθυνος ωστόσο εξήγησε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επιλέξει να μην δημοσιοποιήσει την παρουσία των στρατιωτικών επί του πεδίου για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μην προκαλέσει δυσφορία στις Αρχές της Σομαλίας.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης, ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, προτίμησε μια ειλικρινέστερη θέση απέναντι στο μυστικό αυτό, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μογκαντίσου αναπτύσσονται, υπογράμμισε ο υπεύθυνος.

«Θέλει να είναι πιο ανοικτός» τόνισε και συμπλήρωσε: «Αυτό αντανακλά αυτή η προσέγγιση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι είχαν αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Σομαλία συνιστούσε ένα λεπτό θέμα μετά την αποτυχία της αμερικανικής επέμβασης το 1993, όταν είχαν σκοτωθεί 18 Αμερικανοί στρατιώτες, μετά την κατάρρευση δύο ελικοπτέρων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Σομαλίας τον Ιανουάριο του 2013, πρέπει να ορίσει τώρα ένα νέο πρεσβευτή, τον πρώτο από την έναρξη του εμφυλίου πριν από 20 χρόνια…

Διαβάστε ακόμα:

Η Μέρκελ κόβει… γύρο! (video+photos)

Δανία: Μοντέλο βγήκε στο δρόμο topless και προκάλεσε εγκεφαλικά! (video)

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες να… πεθάνουν! (photo)