ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βρέθηκε θανατηφόρο αέριο από τις κυβερνητικές δυνάμεις

Συρία: Βρέθηκε θανατηφόρο αέριο από τις κυβερνητικές δυνάμεις

Δύο κυλίνδρους οι οποίοι περιείχαν το θανατηφόρο αέριο σαρίν βρέθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Μπαν στην επιστολή τονίζει πως την 14η Ιουνίου ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και η κοινή αποστολή του ΟΗΕ για την επίβλεψη της καταστροφής των αποθεμάτων των χημικών όπλων της Συρίας ανέλυσαν το περιεχόμενο των κυλίνδρων αυτών.

«Η κοινή αποστολή επιβεβαίωσε ότι περιείχαν σαρίν», σύμφωνα με τον Μπαν. Οι κύλινδροι «αναφέρθηκε πως κατασχέθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας τον Αύγουστο του 2013, σε μια περιοχή η οποία όπως αναφέρθηκε βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων της αντιπολίτευσης».

Ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, σε έκθεση που συνέταξε και επισυνάπτεται στην επιστολή του Μπαν, τονίζει πως η συριακή κυβέρνηση περιέγραψε τους κυλίνδρους ως «εγκαταλελειμμένα χημικά όπλα», ωστόσο ούτε ο ίδιος, ούτε ο Μπαν διευκρίνισαν πότε παραδόθηκαν στην κοινή αποστολή.

Ο Ουζουμτζού δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση υποστήριξε σε αναφορά της στον ΟΑΧΟ ότι «τα αντικείμενα αυτά δεν της ανήκαν». Ο Μπαν από την πλευρά του ανέφερε ότι η κοινή αποστολή ήταν σε συζητήσεις με τη κυβέρνηση της Συρίας σχετικά με την καταστροφή των κυλίνδρων και του περιεχόμενού τους. Σε έκθεση που είχε συντάξει ο ΟΑΧΟ τον Οκτώβριο αναφερόταν ότι οι συριακές αρχές είχαν εντοπίσει δύο κυλίνδρους, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν τους είχαν παραδώσει στην κοινή αποστολή την ίδια περίοδο.

Η Δαμασκός είχε συμφωνήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο να καταστρέψει ολόκληρο των χημικό της οπλοστάσιο βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τον περασμένο Αύγουστο εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με το θανατηφόρο αέριο σε προάστιο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Ανεξήγητο φαινόμενο στον νυχτερινό ουρανό! (photos)

Βρετανία: Μπεκρήδες οι κατάσκοποι της Ρωσίας!

Νορβηγία: Πολική αρκούδα σκότωσε τουρίστα μαθητή! (photos)

Μαγιόρκα: DJ πιέζει τουρίστριες να πάρουν μέρος σε όργια! (video)

Μ. Σουμάχερ: Εταιρία ελικοπτέρων ύποπτη για την κλοπή του φακέλου του