ΚΟΣΜΟΣ

Στα 5,6 δισ. δολ.οι πωλήσεις ρωσικών όπλων μέσα στο 2014

Στα 5,6 δισ. δολ.οι πωλήσεις ρωσικών όπλων μέσα στο 2014

Στα 5,6 δισ. δολάρια ανήλθαν οι πωλήσεις ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όπως δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Διεθνή Στρατιωτική Συνεργασία ο ρώσος πρόεδρος έθεσε νέες προτεραιότητες τονίζοντας πως η Ρωσία θα πρέπει να δώσει ώθηση στις εξαγωγές όπλων ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της στρατιωτικής της βιομηχανίας και αν αυξηθούν οι νέες θέσεις εργασίας με άτομα υψηλής ειδίκευσης στις νέες τεχνολογίες.

«Σήμερα, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η προοδευτική ανάπτυξη ολόκληρου του συστήματος της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας και η ενίσχυση της παρουσίας της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά όπλων. Αυτήν την προσπάθεια πρέπει να στηρίξουν οι εγχώριες αμυντικές επιχειρήσεις επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας την παραγωγή τους, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας για προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης» τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν, αναφέροντας τα στοιχεία εξαγωγών, τα οποία δείχνουν σημαντική άνοδο.

«Κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές ρωσικών όπλων ανήλθαν στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό πολύ εντυπωσιακό, δεδομενου πως το χαρτοφυλάκιο των ξένων παραγγελιών, το οποίο ήταν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2014, έχει φτάσει σχεδόν στα 50 δισ.» είπε ο Πούτιν.

Το περασμένο έτος, το 2013, η Ρωσία πούλησε εξοπλισμό —κυρίως πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα— αξίας 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των χωρών που αγοράζουν οπλικά συστήματα κυρίως από τη Ρωσία είναι η Ινδία, η Κίνα το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Αλγερία, η Μαλαισία και η Βενεζουέλα.

Η Μόσχα εκσυγχρονίζει επίσης και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις όπλων στα 50 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020, σε έναν αγώνα δρόμου για την πρώτη θέση.

Διαβάστε επίσης

«YankeesgoHome» φώναζαν οι Τούρκοι σε ναύτες του ΠΝ των ΗΠΑ