ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Ανήσυχος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών για την κατάσταση

Λωρίδα της Γάζας: Ανήσυχος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών για την κατάσταση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε "εξαιρετικά ανήσυχος" για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα , πέμπτη ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης με δηλωμένο στόχο τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος.


"Εξαιρετικά ανήσυχος από την ανθρωπιστική κατάσταση και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζας. Προτίθεμαι να μιλήσω στον πρόεδρο Αμπάς σήμερα", έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών αποτελεί καμπή στη ρητορική της βρετανικής διπλωματίας, η οποία μέχρι στιγμής εξέφραζε την άνευ όρων υποστήριξή της προς το Ισραήλ. Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε "καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις της Χαμάς κατά των ισραηλινών αμάχων" , "υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα".

Εκτοτε, ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις αεροπορικά πλήγματα κατά της Λωρίδας της Γάζας, με 121 νεκρούς και 700 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Ταυτόχρονα, περί τις 525 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τον παλαιστινιακό θύλακα κατά του ισραηλινού εδάφους από την έναρξη των εχθροπραξιών με δέκα τραυματίες.

Διαβάστε επίσης: Λωρίδα της Γάζας: Πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου