ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Επτά κόμματα στη νέα Βουλή

Σλοβενία: Επτά κόμματα στη νέα Βουλή

Το νεοσύσταστο Κόμμα του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, Μίρο Τσέραρ, νίκησε με ποσοστό 34,61% στις κυριακάτικες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Ο Τσέραρ καταλαμβάνει 36 από τις συνολικά 90 έδρες της νέας Βουλής.

Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα με ποσοστό 20,73% και τρίτο το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS) του Καρλ Έριαβετς με ποσοστό 10,17%.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο συνασπισμός Ενωμένη Αριστερά (ZL) με ποσοστό 5,97%, εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) με ποσοστό 5,96%, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Νέα Σλοβενία (NSI) με ποσοστό 5,52% και η "Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ" με 4,35%.

Στη Βουλή δεν κατάφερε για πρώτη φορά να εισέλθει το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS), το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 3,98%.

Ακόμη το “εισιτήριο” εισόδου στη νέα Βουλή δεν εξασφάλισαν το κόμμα “Θετική Σλοβενία” του Ζόραν Γιάνκοβιτς, που είχε νικήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και η Λίστα Πολιτών (DL) του Γκρέγκορ Βίραντ που είχε σημειώσει επιτυχία στην ίδια εκλογική μάχη.

Έδρες στη Βουλή θα έχουν συνολικά επτά κόμματα από τα 17 που συμμετείχαν στις εκλογές.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν μικρότερο σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις, περίπου στο 50,7%.

Διαβάστε επίσης:

«Αν πεθάνουμε, σε αγαπώ»: Δραματικές στιγμές σε παραλία! (pics+vid)