ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαδήλωση για την κατάρρευση του ανθρακωρυχείου στη Σόμα

Τουρκία: Διαδήλωση για την κατάρρευση του ανθρακωρυχείου στη Σόμα

Μαζική διαδήλωση από 1000 και πλέον ανθρακωρύχους πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Σόμα της Τουρκίας, εκεί όπου πριν δύο μήνες έχασαν τη ζωή τους 301 ανθρκωρύχοι.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για ην αφάλεια των ορυχείων.

Στα συνθήματά τους φώναζαν «Δεν έχουμε ξεχάσει τους 301 συναδέλφους μας», ζητώντας από τους τούρκους αξιωματούχους να κάνουν πράξη τα λόγια τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τους κανόνες εργασιακής ασφαλείας στα ορυχεία μετά την τραγωδία της Σόμα.
Στα πανό που κρατούσαν υπήρχαν συνθήματα όπως «Μην μένετε σιωπηλοί. Μιλήστε πιο δυνατά. Η Σόμα ήταν μια σφαγή!».

Η έκρηξη του ανθρακωρυχείου της Σόμα στις 13 Μαΐου ήταν το πιο αιματηρό δυστύχημα σε ορυχείο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία. Οι Αρχές θορυβήθηκαν, αφού έγινε εμφανές το γεγονός πως πολλά ανθρακωρυχεία δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε μετά το δυστύχημα, στο ορυχείο της Σόμα υπήρχαν πολλές παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Η Soma Komur, εταιρεία που εκμεταλλευόταν το ανθρακωρυχείο, κατηγορείται πως αγνόησε τους κανόνες ασφάλειας για να πετύχει μείωση κόστους. Ωστόσο οι ιθύνοντες αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες για την τραγωδία. Παρ΄ όλα αυτά οκτώ στελέχη της έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.

Διαβάστε επίσης:

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς απορρίπτει επίσημα την εκεχειρία