ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία αεροπλάνο: Οι υπεύθυνοι πρέπει να δικασθούν στη Χάγη

Μαλαισία αεροπλάνο: Οι υπεύθυνοι πρέπει να δικασθούν στη Χάγη

Την άποψη ότι οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγορώντας παράλληλα τους Ρώσους για ένα «διεθνές έγκλημα».

«Οι Ρώσοι ξεπέρασαν τα όρια. Πρόκειται για διεθνές έγκλημα οι υπεύθυνοι για το οποίο πρέπει να δικασθούν στη Χάγη», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina, ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ζήτησε «ενδελεχή και αμερόληπτη» έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Σημειώνεται ότι οι 173 από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί.

Το Boeing 777, με 298 επιβαίνοντες, συνετρίβη σε περιοχή κοντά στην πόλη Ντονέτσκ και τα ρωσικά σύνορα όπου βρίσκονται αντιμέτωπες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Το Κίεβο κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι κατέρριψαν το μαλαισιανό αεροπλάνο με την τεχνική υποστήριξη της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο επέρριψε την (πολιτική) ευθύνη στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, διότι αποφάσισε στις Αρχές του Ιουλίου την επανάληψη των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των θέσεων των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, αρνούμενος να παρατείνει μία εκεχειρία, η οποία δεν είχε, ωστόσο, τηρηθεί από τις δυνάμεις των ουκρανών αυτονομιστών.

Διαβάστε ακόμα:

Malaysia Airlines: Απίστευτο παιχνίδι της μοίρας για ένα φροντιστή! (vid+phs)

Malaysia Airlines: Ερήμωσε ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας (photos)

Malaysia Airlines: Ηχητικό ντοκουμέντο των αυτονομιστών για το αεροπλάνο (video)

Μαλαισιανό αεροσκάφος: Εκκλήσεις για διεξαγωγή έρευνας χωρίς εμπόδια