ΚΟΣΜΟΣ

Boeing 777: Θορυβημένος ο Μπαν Γκι-μουν

Boeing 777: Θορυβημένος ο Μπαν Γκι-μουν

«Θορυβημένος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν από τις πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ένας προηγμένος πύραυλος εδάφους-αέρος χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν δήλωσε επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα μεταβεί στην Μόσχα και στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες.

Επίσης επισήμανε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) έκανε πρόταση στην Ουκρανία για την σύσταση μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών.

Λίγο νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την διεξαγωγή μιας "πλήρους, ενδελεχούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας" για το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία.

Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν επίσης σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν ομόφωνα, "την ανάγκη όλες οι πλευρές να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση των ερευνητών στην περιοχή που κατέπεσε το αεροπλάνο ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια του συμβάντος αυτού".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε επίσης η έρευνα αυτή να διεξαχθεί "σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας και κατά τρόπο που να αποδοθούν καταλλήλως οι ευθύνες" στους υπευθύνους.

Το Συμβούλιο τέλος εκφράζει τα «πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων όπως και στους λαούς και στις κυβερνήσεις όλων αυτών που σκοτώθηκαν».

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών τήρησαν επίσης ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας αυτής κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Boeing 777-Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Έβρεχε πτώματα»