ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Τουρκία: Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η Τουρκία κήρυξε τριήμερο πένθος για να τιμήσει τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας "σφαγή" τις ενέργειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.


"Καταδικάζουμε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ", δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, την ώρα που ο αριθμός των Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση αυτή έχει ξεπεράσει τους 560. "Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό κηρύξαμε τριήμερο πένθος από αύριο (Τρίτη) το πρωί", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να εμφανιστεί ως βασικός συνήγορος του παλαιστινιακού αγώνα, χαρακτηρίζοντας "γενοκτονία" τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Προκάλεσε μάλιστα την οργή του Ισραήλ και των ΗΠΑ όταν συνέκρινε τη νοοτροπία ορισμένων Ισραηλινών με εκείνη του Χίτλερ.

"Η Τουρκία τήρησε μια στάση αρχής κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ. Υποστηρίζει το δίκαιο και όχι τους ισχυρούς", είπε ο Αρίντς.

Η Άγκυρα διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, οι οποίες όμως επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, μετά το θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, το 2010.

Διαβάστε επίσης: Ολάντ: Να τερματιστεί άμεσα ο πόνος των Παλαιστινίων