ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος φίλος του βομβιστή της Βοστώνης για παρακώλυση της δικαιοσύνης

Ένοχος φίλος του βομβιστή της Βοστώνης για παρακώλυση της δικαιοσύνης

Ένοχο έκρινε το σώμα των ενόρκων δικαστηρίου των ΗΠΑ έναν φίλο του κατηγορουμένου για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης για την κατηγορία της παρακώλυσης της έρευνας για τις αιματηρές εκρήξεις, διότι απομάκρυνε ένα σακίδιο που περιείχε περιβλήματα πυροτεχνημάτων από το δωμάτιο ενός κοιτώνα όπου είχε διαμείνει ο ύποπτος.


Ο Αζαμάτ Ταζιαγιάκοφ από το Καζακστάν, που σπούδαζε στη Βοστόνη στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης διότι πήγε στο δωμάτιο όπου διέμενε ο ύποπτος Τζοχάρ Τσαρνάεφ τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις της 15ης Απριλίου 2013 και πήρε από αυτό το σακίδιο με τα άδεια περιβλήματα πυροτεχνημάτων.

Οι ένορκοι έκριναν αθώο τον Ταζιαγιάκοφ για την κατηγορία ότι αφαίρεσε επίσης έναν φορητό υπολογιστή.

Ένας ένορκος είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ότι το σώμα συμπέρανε πως οι άνδρες αφαίρεσαν τον υπολογιστή «διότι απλούστατα ήταν ένα αντικείμενο αξίας» και όχι επειδή είχε κάποια σχέση με την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Η μητέρα του νεαρού ξέσπασε σε κλάματα όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία, ενώ ο κατηγορούμενος παρέμεινε καθιστός κι αμίλητος ανάμεσα στους συνηγόρους του.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Ταζιαγιάκοφ, άλλον έναν φοιτητή από το Καζακστάν, τον Ντίας Καντιρμπάγεφ, καθώς και τον Ρόμπελ Φίλιπος από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης ότι αφαίρεσαν στοιχεία από το δωμάτιο του Τσαρνάεφ στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Ντάρτμαουθ μόλις συνειδητοποίησαν πως ο φίλος τους ήταν ύποπτος για τις επιθέσεις στο Μαραθώνιο.

Ο Ταζιαγιάκοφ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών για την κατηγορία της παρακώλυσης της δικαιοσύνης και επιπλέον 5 για την κατηγορία της συνωμοσίας. Η ποινή του θα ανακοινωθεί την 16η Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο δικαστής Ντάγκλας Γούντλοκ.

Ο Καντιρμπάγεφ πρόκειται να δικαστεί με τις ίδιες κατηγορίες εντός του έτους. Ο Φίλιπος πρόκειται επίσης να δικαστεί για ψευδή κατάθεση, που επισύρει πάντως πολύ ελαφρύτερη ποινή.

Ο Τσαρνάεφ αναμένει επίσης να δικαστεί· αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών.

Διαβάστε επίσης: Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing θα παραδοθούν στη Μαλαισία (βίντεο)