ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: υποχώρηση του δηναρίου σε ιστορικά χαμηλά

Σερβία: υποχώρηση του δηναρίου σε ιστορικά χαμηλά

Η κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Σερβίας και η κρίση στην Ουκρανία ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το σερβικό δηνάριο στην ιστορικά χαμηλή ισοτιμία του έναντι του ευρώ, που καταγράφηκε χθες (ένα ευρώ έφθασε να ισούται με 116,74 δηνάρια), δήλωσε η διοικητής της σερβικής Κεντρικής Τράπεζας (NBS), Γιοργκοβάνκα Ταμπακόβιτς, προσθέτοντας, πάντως, ότι η ίδια δεν ανησυχεί για την υποχώρηση του εθνικού νομίσματος.

"Οι τρέχουσες διακυμάνσεις είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο (διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης της Σερβίας) όσο και σε διεθνές επίπεδο (γεωπολιτική κατάσταση που αφορά την Ουκρανία)", δήλωσε η κ Ταμπακόβιτς στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Kurir".

Η διοικητής της NBS σημείωσε ακόμη ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα του εθνικού νομίσματος δεν συνιστά ανησυχητικό γεγονός, καθώς και ότι η ίδια δεν αναμένει πληθωριστικές πιέσεις ή αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. "Ο πληθωρισμός είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών και κάθε δείκτης δείχνει ότι θα συνεχίσει να είναι χαμηλός και σταθερός στο μέλλον.

Το βιοτικό επίπεδο είναι αναμφισβήτητα χαμηλό, αλλά η αιτία δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση και η υψηλή ανεργία", διευκρίνισε η κ Ταμπακόβιτς.

Το Σερβικό δηνάριο ανέκαμψε μερικώς από τη χθεσινή πτώση, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1% ή 11 λεπτών του δηναρίου, με τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία να καθορίζεται σήμερα στο 1 ευρώ ίσον με 116,6372 δηνάρια.

Διαβάστε επίσης:
Αλβανία: Έκλεψαν έξι εκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας!