ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Βαριές καταδίκες για εμπόριο οργάνων

Κίνα: Βαριές καταδίκες για εμπόριο οργάνων

Ένα δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε 12 πρόσωπα σε ποινές κάθειρξης έως και 9½ ετών για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων προκειμένου αυτά να μεταμοσχευθούν, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά δημόσια μέσα ενημέρωσης.


Οι δώδεκα ήταν μέλη μιας συμμορίας της οποίας ηγούνταν ο Τσεν Φενγκ και ένας γιατρός, ο Τζιανγκ Ζιενγκλίν, στην επαρχία Τζιανγκσί της ανατολικής Κίνας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Τσεν άρχισε να αναζητεί ανθρώπους πρόθυμους να αγοράσουν ή να πωλήσουν ανθρώπινα όργανα στη μαύρη αγορά τον Μάιο του 2011, προσφέροντας πάνω από 100.000 γιούαν (σχεδόν 11.900 ευρώ) για ένα νεφρό σε διαφημιστικές καταχωρίσεις στο Διαδίκτυο, ενώ ο Τζιανγκ αναλάμβανε τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η συμμορία κέρδισε πάνω από 1,5 εκατ. γιούαν (πάνω από 184.000 ευρώ) από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Φεβρουάριο του 2012, αφού αφαίρεσε παράνομα 23 νεφρούς από 40 ανθρώπους που συμφώνησαν να πωλήσουν τα όργανά τους, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Τσεν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9½ ετών την Παρασκευή, ενώ το δικαστήριο ανέβαλε την ανακοίνωση της ποινής του Τζιανγκ διότι τον βαρύνουν υποψίες πως εμπλέκεται και σε άλλα εγκλήματα, τα οποία δεν διευκρινίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κάθε χρόνο στην Κίνα γίνονται περίπου 10.000 παράνομες επεμβάσεις για τη μεταμόσχευση οργάνων. Ειδικοί εκτιμούν πως η ζήτηση ανέρχεται σε περίπου 300.000 μοσχεύματα ετησίως.

Η τεράστια μαύρη αγορά που έχει αναπτυχθεί ώθησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει αυστηρά κάθε αγοραπωλησία ανθρωπίνων οργάνων το 2007 και να θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρές παραβάσεις σε όσους προβαίνουν στην εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Τα περισσότερα από τα νόμιμα μοσχεύματα στην Κίνα προέρχονται από εκτελεσθέντες θανατοποινίτες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρακτική, στην οποία αντιτίθενται πολλοί γιατροί και χειρουργοί ειδικευμένοι στις μεταμοσχεύσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα όργανα αφαιρούνται μόνον εάν έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των θανατοποινιτών γραπτώς. Υπόσχεται να τερματίσει την πρακτική αυτή μόλις δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα δωρεάς οργάνων στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Γλίτωσαν από του Χάρου τις... ρόδες! (βίντεο)