ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Επίθεση Ισραηλινών σε στρατόπεδο προσφύγων και νοσοκομείο

Λωρίδα της Γάζας: Επίθεση Ισραηλινών σε στρατόπεδο προσφύγων και νοσοκομείο

Η τακτική των Ισραηλινών «ρίχνουμε πυραύλους στα τυφλά, κάπου θα πετύχουμε και τη Χαμάς», συνεχίστηκε και τη Δευτέρα και το αποτέλεσμά της ήταν να χάσουν τη ζωή τους δέκα Παλαιστίνιοι, οι τρεις εκ των οποίων ήταν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ χτύπησε από αέρος ένα στρατόπεδο προσφύγων στη βόρεια πλευρά της Γάζας και στέρησε τη ζωή δέκα ανθρώπων.

Λίγο νωρίτερα, πύραυλος που εκτοξεύτηκε από Ισραηλινούς κατέληξε στον προαύλιο χώρο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, στην περιοχή Σίφα.

Το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι το νοσοκομείο υπέστη ζημιές και ότι υπάρχουν τραυματίες, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αναφερθεί ανθρώπινη απώλεια.

Χαμάς και Ισραήλ, πάντως, ανταλλάσουν κατηγορίες σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Σύμφωνα με επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, αμφότερα τα περιστατικά οφείλονται σε ρουκέτες της Χαμάς που «έχασαν τον στόχο τους».

Αξίζει να τονισθεί ότι οι κατά τα φαινόμενα πολύνεκρες αυτές επιθέσεις σημειώνονται σε μια μέρα που ξεκίνησε χωρίς παρατράγουδα και κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν να μπορέσουν να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιού και λίγες ώρες αργότερα μετά τις εκκλήσεις του Μπαν Γκι-μουν, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός για το «καλό της ανθρωπότητας».

«Εγκαταλείψτε τις εστίες σας»

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Γάζας φαίνεται πως προετοιμάζει το Ισραήλ αν κρίνουμε από την ανακοίνωση που εξέδωσε ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν άμεσα τις περιοχές γύρω από αυτή. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόλις ώρες μετά τη διπλή επίθεση σε νοσοκομείο και πάρκο προσφύγων από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άτομα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα.

«Πριν από λίγο, με τηλεφωνικές κλήσεις και με αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, οι κάτοικοι της Σατζάγια, του Ζεϊτούν και τις ανατολικής Τζαμπαλίγια, κλήθηκαν να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή και να καταφύγουν στη Γάζα», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται αντίστοιχα στα ανατολικά, τα νότια και τα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Νετανιάχου: Η έκκληση για εκεχειρία παραμελεί τις ανάγκες του Ισραήλ

Γάζα: Ένα παιδί τεσσάρων ετών νεκρό από ισραηλινά πυρά!

ΟΗΕ: Άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα