ΚΟΣΜΟΣ

Δεν σεβάστηκαν την εκεχειρία οι Ισραηλινοί

Δεν σεβάστηκαν την εκεχειρία οι Ισραηλινοί

Ούτε ένα 12ωρο δεν σεβάστηκαν οι Ισραηλινοί τη συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από τη συμφωνία Χαμάς και Ισραήλ και τις εκκλήσεις ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών

Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ στο νότιο τομέα της Γάζας μετά την έναρξη εφαρμογής της 72ωρης εκεχειρίας, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του πρακτορείου Ρόιτερς και ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απειλείται με κατάρρευση, λίγες μόλις ώρες μετά την εφαρμογή της, μετά τον θάνατο 25 συνολικά Παλαιστινίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών, και τη συνέχιση των εχθροπραξιών.

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί κοντά στη Ράφα από πυρά που οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής απέδωσαν στον ισραηλινό στρατό, κατά παραβίασιν της εκεχειρίας.

Από την πλευρά της η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και τους συμμάχους του για "κατάφωρη παραβίαση" της εκεχειρίας.

Ωστόσο, για πρώτη φορά; από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη νύκτα για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, η οποία θα συνοδευτεί από την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Ωστόσο, δύο ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών κοντά στη Ράφα, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά της Χαμάς.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει την παραπάνω πληροφορία.

«Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ-ΟΗΕ για μια 72ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία θα ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή», είχε δηλώσει αξιωματούχος του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Και η Χαμάς δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός εφόσον το ίδιο πράξει και το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν είχαν ανακοινώσει τη συμφωνία για 72ωρη κατάπαυση του πυρός, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 08:00 την Παρασκευή 1η Αυγούστου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανέφεραν οι δύο επικεφαλής σε κοινή δήλωση. Σύμφωνα με αυτή, «οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους» κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», δήλωσαν Κέρι και Μπαν. «Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δοθεί στους αμάχους η πολυπόθητη ανάπαυλα από τις βιαιότητες».

Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τέσσερις περίπου εβδομάδες αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ξεπέρασε τους 1.400, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

Νετανιάχου: «Θα τελειώσουμε τη δουλειά»

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή για τον αυξανόμενο αριθμό αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα ο Νετανιάχου τόνιζε την Πέμπτη ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ εκεχειρία που θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι μαχητές για να διεισδύουν στο έδαφος της χώρας του.

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της αποστολής του, παρά το γεγονός πως οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή, με ή χωρίς εκεχειρία», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πλήρη του σύνθεση στο Τελ Αβίβ.

«Δεν θα συμφωνήσω σε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να τελειώσει αυτή τη σημαντική δουλειά, για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ», υπογράμμισε.

Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρύνει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απέστειλε έγγραφα επιστράτευσης σε άλλους 16.000 εφέδρους. Μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων είπε ότι θα απαλλάξουν έναν ανάλογο αριθμό εφέδρων που θα αποσυρθεί από τα μέτωπα.

Διαβάστε επίσης:

Σε ισχύ η εκεχειρία- Στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Παλαιστίνη

Γάζα: Εννέα χαμένες ζωές έπειτα από βομβαρδισμό σπιτιού

«Φίλοι Παλαιστίνιοι δεν είστε μόνοι σας»

Γάζα: Ετσι πολεμούν τη Χαμάς - «Σήμερα σκότωσα 13 παιδιά και είστε οι επόμενοι»

Λωρίδα της Γάζας: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί