ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Μισοί από τους νεκρούς Παλαιστίνιους ήταν «μαχητές»

Ισραήλ: Μισοί από τους νεκρούς Παλαιστίνιους ήταν «μαχητές»

Αποδείξεις ότι σχεδόν οι μισοί από τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 25 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μαχητές διαθέτει το Ισραήλ, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πολλών διεθνών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν είναι υπερβολικά μεγάλος.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει ότι τουλάχιστον το 80% των 1.669 Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ήταν άμαχοι και εκατοντάδες από αυτούς παιδιά. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ για «δυσανάλογες επιθέσεις χωρίς διακρίσεις», ξεκινώντας έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, που έχει χάσει 63 στρατιώτες και 3 πολίτες, υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην βλάψει αθώους στη Γάζα και ότι για το μεγάλο αριθμό των θυμάτων ευθύνεται η Χαμάς που δρα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

«Διεξάγεται έρευνα από τον στρατό, επαγγελματική και αξιόπιστη, το συμπέρασμα της οποίας είναι ότι τουλάχιστον το 47% των θυμάτων ήταν τρομοκράτες», ανέφερε ο υφυπουργός Τζάτσι Χανέγκμπι, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές αρχές διαθέτουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε, θα δοθούν στους ερευνητές.

Ο υφυπουργός δεν έδωσε πάντως περισσότερες διευκρινίσεις στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή τηλεόραση.

Σημειώνεται τέλος πως το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις είναι «τρομοκρατικές», ενώ στο παρελθόν έχει διευρύνει τον ορισμό της λέξης «μαχητής», συμπεριλαμβάνοντας για παράδειγμα και τους αστυνομικούς που εργάζονται για την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμα:

Τα «μαζεύει» από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός (videos+photos)