ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι πολιτικοί δεν θα πάνε διακοπές;

Ποιοι πολιτικοί δεν θα πάνε διακοπές;

Οι συνήθειες των ιταλών πολιτικών το καλοκαίρι άρχισαν να αλλάζουν εξαιτίας –κυρίως– της οικονομικής ύφεσης, σημειώνει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα σε σημερινό της άρθρο.


Η γερουσία θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι την 8η Αυγούστου, με στόχο την έγκριση της μεταρρύθμισης του σώματος που προωθεί η συμπολίτευση, σε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Δεν με ενδιαφέρουν οι διακοπές. Δεν έχω κάνει καμιά κράτηση, δεν αγχώνομαι. Διαθέτω μόνον ένα σπίτι στην Σικελία. Αν καταφέρω να πάω για λίγες μέρες να ξεκουραστώ, καλώς, αλλιώς δεν πειράζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της γερουσίας –πρώην δικαστικός– Πιέτρο Γκράσο.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αποπειράται από την πλευρά του να δείξει ότι οι ρυθμοί και οι βαθιά ριζωμένες συνήθειες της πολιτικής έχουν αλλάξει. Ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καμία «νεκρή περίοδο», ούτε τον Αύγουστο.

Μέχρι τώρα, ο μόνος πολιτικός ο οποίος επέλεξε να μεταβεί, έστω και για μετρημένες ημέρες σε κάποιο θέρετρο, κάνοντας ευρύτερα γνωστή την επιλογή του είναι ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έκανε δώρο στον εαυτό του λίγη χαλάρωση στα νερά της Σαρδηνίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι δεν έχουν επισκεφθεί τις παραθαλάσσιες περιοχές της Τοσκάνης, της Σικελίας, την «Σμαραγδένια Ακτή» της Σαρδηνίας και τα όρη στον γερμανόφωνο Κάτω Αδίγη, ούτε ο Ρέντσι, ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, αλλά ούτε και προβεβλημένα στελέχη της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια. Μόνη εξαίρεση η Ντανιέλα Σαντανκέ, βουλευτίνα της συντηρητικής παράταξης.

«Η οικονομική κρίση ακόμη δεν έχει περάσει, είναι σαφές. Για πρώτη φορά, ίσως, οι πολιτικοί κατάλαβαν ότι καλό θα είναι να κρατήσουν το καλοκαίρι ένα σχετικά χαμηλό προφίλ», παρατηρεί η Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Διαβάστε επίσης: Ρέντσι: Η Τρόικα είναι άρνηση της πολιτικής