ΚΟΣΜΟΣ

Τόνιο Μποργκ: Σε ετοιμότητα η Ε.Ε για τον ιό Έμπολα

Τόνιο Μποργκ: Σε ετοιμότητα η Ε.Ε για τον ιό Έμπολα

Δηλώσεις για την επιδημία του ιού Έμπολα και την κατάσταση ετοιμότητας των ευρωπαϊκών υγειονομικών δομών, έκανε ο Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόνιο Μποργκ.


Ο Τόνιο Μποργκ αναφέρθηκε στην επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Αφρική και στην απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. «Τους τελευταίους 9 μήνες, το ξέσπασμα της επιδημίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900 ανθρώπους στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ πρόσφατα προσβλήθηκαν άνθρωποι από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε ότι ένας Ευρωπαίος ασθενής –ισπανικής εθνικότητας, ο οποίος μολύνθηκε από τον ιό στη Λιβερία, έχει επαναπατριστεί στην Ισπανία, ώστε να λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η σκέψη μου βρίσκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Τιμώ τις κοινότητες που έχουν πληγεί και τον αγώνα τους, καθώς και τις χιλιάδες ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Έμπολα –περιλαμβανομένων πολλών εθελοντών από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι ο κίνδυνος από τον Έμπολα στις χώρες της Ε.Ε είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Αυτό συμβαίνει επειδή σχετικά λίγοι άνθρωποι, οι οποίοι ταξιδεύουν προς την Ε.Ε είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό, και επειδή με τον τρόπο που μεταδίδεται, π.χ μόνο μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά συμπτωματικού ασθενούς. Είναι επίσης σημαντικό να αναλογιστούμε ότι η Ε.Ε έχει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και προληπτικών μηχανισμών» τόνισε.

«Η Ε.Ε παρακολουθεί την κατάσταση στη Δυτική Αφρική επί πολλούς μήνες και στο απίθανο σενάριο ο Έμπολα να φτάσει στην Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον ιό» επανέλαβε ο κ. Μποργκ και προσέθεσε ότι η Κομισιόν εργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον ΠΟΥ για την προετοιμασία και τη διαχείριση κινδύνου στα κράτη μέλη. Επίσης, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε συντονίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών υγείας των κρατών μελών για την εξέλιξη της επιδημίας.

«Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι ουσιαστικό να συνεργαστούμε με πνεύμα αλληλεγγύης. Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές και τους δικούς μας πολίτες, θα αναχαιτίσουμε με επιτυχία την επέλαση της επιδημίας» κατέληξε ο Τόνιο Μποργκ.

Διαβάστε επίσης:

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα για τον ιό Έμπολα