ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκοι ακτιβιστές ετοιμάζονται να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας

Τούρκοι ακτιβιστές ετοιμάζονται να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας

Μια τουρκική οργάνωση αρωγής ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει ξανά πλοία για να προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό τον οποίο επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τέσσερα χρόνια αφότου οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει επιδρομή εναντίον του στολίσκου που κατευθυνόταν στον Παλαιστινιακό θύλακα και είχαν σκοτώσει 10 ανθρώπους.

Το επεισόδιο εκείνο οδήγησε στο ναδίρ τους τις άλλοτε στενές σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, που είχαν ήδη επιδεινωθεί μετά το 2008, λόγω μιας προηγούμενης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά στη Γάζα.

Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (İHH) ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως τα μέλη μιας «συμμαχίας» φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το σαββατοκύριακο και αποφάσισαν να σταλεί ένας νέος στολίσκος, «στη σκιά της πιο πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα».

Οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που διαρκούν πάνω από έναν μήνα, έχουν σταματήσει, καθώς η εκεχειρία 72 ωρών που ετέθη σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα σήμερα τηρείται.

«Η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας τόνισε ότι, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι συνένοχες, η ευθύνη πέφτει στην κοινωνία των πολιτών να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μια εκπρόσωπος του İHH απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για την αποστολή αυτή. Η οργάνωση πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη, σημείωσε η ίδια.

Τον Μάιο του 2010 εννέα Τούρκοι ακτιβιστές είχαν χάσει τη ζωή τους σε διεθνή ύδατα όταν μέλη των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ επέδραμαν στο σκάφος όπου επέβαιναν οι ακτιβιστές, το Μαβί Μαρμαρά, το μεγαλύτερο του στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον επταετή αποκλεισμό της Γάζας. Ένας δέκατος Τούρκος ακτιβιστής υπέκυψε αργότερα τον Μάιο στα τραύματα που είχε υποστεί στην επίθεση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες Κυριακή εξελέγη πρόεδρος της χώρας, είναι ανάμεσα στους σφοδρότερους επικριτές της εκστρατείας του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Ισραηλινοί διαπραγματευτές επέστρεψαν στην Αίγυπτο