ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο email των τζιχαντιστών στην οικογένεια του Φόλεϊ

Το τελευταίο email των τζιχαντιστών στην οικογένεια του Φόλεϊ

Το πλήρες κείμενο του e-mail που έστειλαν οι ισλαμιστές μαχητές στην οικογένεια του δολοφονηθέντος Τζέιμς Φόλεϊ σύμφωνα με το οποίο θα τον σκότωναν σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό site στο οποίο εργαζόταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος. Από το mail προκύπτει ότι η οικογένεια του Φόλεϊ γνώριζε την τραγική κατάληξη, μία εβδομάδα πριν την εκτέλεση 


Η GlobalPost με έδρα τη Βοστόνη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η οικογένεια Φόλεϊ συμφώνησε τη δημοσίευση του e-mail, το οποίο έλαβε από το ισλαμικό κράτος (Isis), μια εβδομάδα πριν από το βίντεο της δολοφονίας του που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη.

Όπως γράφει η GlobalPost, επέλεξε «να το δημοσιεύσει με σκοπό τη διαφάνεια και για να πει την πλήρη ιστορία του Τζιμ. Πιστεύουμε πως το κείμενο προσφέρει διορατικότητα στα κίνητρα και την τακτική του ισλαμικού κράτους».

Ο Φολεϊ αποκεφαλίστηκε από την οργάνωση όπως φαίνεται στο βίντεο, το οποίο ανέβασαν στο διαδίκτυο οι τζιχαντιστές, απαιτώντας από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Το e-mail με παραλήπτη «την Αμερικανική κυβέρνηση και τα πρόβατά τους, δηλαδή τους πολίτες» γράφει: «Σας δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να διαπραγματευτείτε την απελευθέρωση του ανθρώπου σας μέσω λύτρων όπως έκαναν κι άλλες κυβερνήσεις».

Στο μήνυμα, το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα οι συγγενείς του Φόλεϊ, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γράφουν: «Δεν λυπάστε τους αδύναμους, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τα παιδιά μας οποτε κι εμείς δεν λυπηθούμε τα δικά σας. Εσείς και οι συμπολίτες σας θα πληρώσετε το τίμημα των βομβαρδισμών σας. Το πρώτο αίμα θα είναι αυτό του αμερικανού πολίτη, Τζέιμς Φόλεϊ. Θα εκτελεστεί ως άμεση συνέπεια για τις επιθετικές ενέργειες σε βάρος μας».

«Ο διευθύνων σύμβουλος του GlobalPost Φίλιπ Μπαλμπόνι επιβεβαιώνει ότι το πρώτο ποσό το οποίο απαιτούσαν ως λύτρα οι απαγωγείς του Τζιμ Φόλεϊ ήταν ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ενημερωτικού ιστοτόπου.

Ο δημοσιογράφος εργαζόταν για το GlobalPost όταν απήχθη το Νοέμβριο του 2012 στη Συρία.

Ο Μπαλμπόνι είχε επιβεβαιώσει ότι βρισκόταν σε επαφή, όπως και η οικογένεια Φόλεϊ, με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που σύμφωνα με τον ίδιο είχαν «εκφράσει από την αρχή την επιθυμία να διαπραγματευτούν» για την απελευθέρωση του Φόλεϊ.

Απαντώντας σε ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ο Μπαλμπόνι εξήγησε ότι «οι απαγωγείς δεν είχαν πραγματικά ποτέ διαπραγματευτεί» το ποσό που ζητούσαν όμως απλά γνωστοποιούσαν τις απαιτήσεις τους κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 10 επαφών.

«Ποτέ δε λάβαμε σοβαρά υπόψη αυτό το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ» αποκάλυψε ο ίδιος, ενώ διευκρίνισε ότι είχε προσπαθήσει μαζί με την οικογένεια του δημοσιογράφου να συγκεντρώσει χρήματα που ισοδυναμούσαν με τα ποσά που είχαν πληρωθεί για την απελευθέρωση πολλών Ευρωπαίων ομήρων νωρίτερα εκείνη την χρονιά.

Το ποσά που αναφέρονται —καμία κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει πληρώσει λύτρα— «ήταν πολύ μικρότερα» εκείνου που ζητούσαν οι τζιχαντιστές ως αντάλλαγμα για τον Τζέιμς Φόλεϊ.

Όμως οι διαπραγματεύσεις ποτέ δεν προχώρησαν και οι απαγωγείς δεν επικοινώνησαν έως τη στιγμή που η οικογένεια έλαβε ένα μήνυμα των απαγωγέων με το οποίο τους ενημέρωναν ότι θα σκότωναν το παιδί τους.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Έκκληση στους μουσουλμάνους να καταδώσουν τον εκτελεστή του Φόλεϊ