ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Κόκκινος συναγερμός λόγω έκρηξης σε ηφαίστειο

Ισλανδία: Κόκκινος συναγερμός λόγω έκρηξης σε ηφαίστειο

Την εναέρια κυκλοφορία πάνω από το μεγαλύτερο ηφαίστειο της χώρας, το Μπαρνταρμπούνγκα, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού από πορτοκαλί σε κόκκινο, αφού εντόπισε μια μικρή έκρηξη, απαγόρευσε η Ισλανδία.

Όπως και άλλα ισλανδικά ηφαίστεια, το Μπαρνταρμπούνγκα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ισλανδία, καλύπτεται από πάγο. «Μια έκρηξη είναι σε εξέλιξη κάτω από το στρώμα του πάγου, πιθανόν μία μικρή έκρηξη που δεν κατάφερε να λιώσει το κάλυμμα του πάγου», δήλωσε ο Θίοντορ Χέρβασον, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος προειδοποιήσεων και προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας (IMO).

Σύμφωνα με την ισλανδική αστυνομία, δεν υπήρχε γύρω στις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς (18:00 ώρα Ελλάδας) κάποια αλλαγή στην επιφάνεια της περιοχής όπου σημειώθηκε η έκρηξη και το πάχος του στρώματος ποικίλλει από τα 150 στα 400 μέτρα.

«Προς το παρόν, η έκρηξη θεωρείται μικρή», ανέφερε η διεύθυνση της ισλανδικής αστυνομίας σε σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, «δε γνωρίζουμε αν η έκρηξη θα παραμείνει κάτω από τον παγετώνα ή όχι», υπογραμμίζεται.

Η δραστηριότητα στο Μπαρνταρμπούνγκα, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 2.000 μέτρα, ξεκίνησε το Σάββατο 16 Αυγούστου. Από εκείνη την ημέρα το επίπεδο συναγερμού είχε τεθεί στο πορτοκαλί, που σημαίνει «αυξημένη δραστηριότητα ή αύξηση με αυξημένη πιθανότητα έκρηξης», ωστόσο δεν είχε σημειωθεί έκρηξη μέχρι αυτό το Σάββατο.

Στις αρχές της εβδομάδας, περίπου 300 άνθρωποι εκκενώθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου. Στην περιοχή δεν μένει κανείς μόνιμος κάτοικος, όμως την επισκέπτονται τουρίστες και κυνηγοί.
Το Μπαρνταρμπούνγκα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας, τον Βατνατζοκούλ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 2010, η έκρηξη ενός άλλου ισλανδικού ηφαιστείου, του Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, είχε προκαλέσει το μεγαλύτερο κλείσιμο εναέριου χώρου στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης. Περισσότερες από 100.000 πτήσεις είχαν ακυρωθεί σε διάστημα ενός μηνός, ενώ περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια επιβάτες είχαν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Βρήκε ημίγυμνο ηθοποιό του Χόλυγουντ να κοιμάται δίπλα της!

Μπαλί: Τάισαν δράκο του Κομόντο με ζωντανή κότα! (video)

Τι γίνεται αν κάποιος λιποθυμήσει στο μετρό της Σαγκάη; (video+photos)