ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση του Κατάρ καταδικάζει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Η κυβέρνηση του Κατάρ καταδικάζει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Η κυβέρνηση του Κατάρ καταδίκασε χθες τη «βάρβαρη» δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι έχει προσφέρει υλική στήριξη σε αυτήν την οργάνωση τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο Χάλεντ αλ Ατίγια, έκανε την τοποθέτηση αυτή μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση της Γερμανίας ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις ενός υπουργού της, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κατάρ ότι έχει χρηματοδοτήσει τους μαχητές του ΙΚ.

Ο Ατίγια χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές το αποτέλεσμα παραπληροφόρησης.

«Το Κατάρ δεν υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του ΙΚ, καθ' οιονδήποτε τρόπο. Αποστρεφόμαστε τις απόψεις τους, τις βίαιες μεθόδους τους και τις φιλοδοξίες τους», ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ σε μια ανακοίνωσή του η οποία εξεδόθη στο Λονδίνο.

«Το όραμα των εξτρεμιστικών οργανώσεων για την περιοχή δεν είναι ένα όραμα που έχουμε υποστηρίξει, ούτε θα το κάνουμε ποτέ καθ' οιονδήποτε τρόπο», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ.

Το Κατάρ έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως υποστηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις του βόρειου Ιράκ καθώς και της βόρειας και της ανατολικής Συρίας.

Διπλωμάτες και πηγές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν μολαταύτα πως αν και το Κατάρ υποστηρίζει τους σχετικά πιο μετριοπαθείς αντάρτες, όπως πράττουν επίσης η Σαουδική Αραβία και κράτη της Δύσης, έχει επίσης υποστηρίξει πιο σκληροπυρηνικές οργανώσεις, που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ισλαμικού κρατικού μορφώματος.

Ο Ατίγια ανέφερε από την πλευρά του πως ο στόχος του Κατάρ είναι να προωθήσει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή, ενώ κάλεσε να υπάρξει συλλογική δράση για να τερματιστεί η βία στο Ιράκ και στη Συρία. Κάλεσε παράλληλα την ιρακινή κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του Κατάρ και δεσμεύθηκε ότι η χώρα του, ένα μικροσκοπικό αλλά ιδιαίτερα πλούσιο κράτος του Κόλπου, θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον ιρακινό λαό.

«Οι δολοφονίες αθώων πολιτών και ο εξαναγκασμός σε φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Ιράκ, καθώς και την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Αν και, όπως και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας, έχουμε υποστηρίξει την συριακή αντιπολίτευση (η οποία μάχεται) ενάντια στο καθεστώς (του προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ, δεν χρηματοδοτούμε το ΙΚ ή άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις», επανέλαβε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ.

Διαβάστε ακόμα:

Ινδία: Είχε μέσα της οστά του αγέννητου μωρού της για 36 χρόνια (photos)

ΗΠΑ: Βρήκε ημίγυμνο ηθοποιό του Χόλυγουντ να κοιμάται δίπλα της!

Μπαλί: Τάισαν δράκο του Κομόντο με ζωντανή κότα! (video)

Τι γίνεται αν κάποιος λιποθυμήσει στο μετρό της Σαγκάη; (video+photos)