ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα απορρίπτει τις επικρίσεις των ΗΠΑ για το συμβάν με το κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Η Κίνα απορρίπτει τις επικρίσεις των ΗΠΑ για το συμβάν με το κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Η Κίνα αποκάλεσε χθες τις επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με την αναχαίτιση που έκανε ένα κινεζικό μαχητικό σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου και αναγνώρισης «εντελώς αβάσιμες» και πρόσθεσε ότι ο πιλότος του κινεζικού μαχητικού διατήρησε ασφαλή απόσταση από το αμερικανικό αεροπλάνο.

Η ανακοίνωση αυτή, σε αρκετά έντονο τόνο, που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας Γιανγκ Γιουτζούν αποτελεί την απάντηση του Πεκίνου στην έγγραφη διαμαρτυρία που επέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο στην κινεζική κυβέρνηση προχθές Παρασκευή.

Η διαμαρτυρία του Πενταγώνου αφορά ένα συμβάν την 19η Αυγούστου στον εναέριο χώρο 215 χλμ. ανατολικά της νήσου Χαϊνάν της Κίνας, όταν ένα κινεζικό αεροσκάφος πλησίασε φθάνοντας σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων ένα αεροσκάφος Boeing P-8 Poseidon και, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, έκανε ακροβατικούς ελιγμούς γύρω του.

Στην ανακοίνωσή του αντίθετα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι το μαχητικό J-11 έκανε έναν τυπικό έλεγχο και περιέγραψε τις ενέργειες του πιλότου ως επαγγελματικές.

Οι «συχνές και μαζικές» πτήσεις αναγνώρισης που διεξάγουν οι ΗΠΑ απειλούν την ασφάλεια και των δύο στρατών, ανέφερε ακόμη, καλώντας την Ουάσινγκτον να μειώσει τις πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροσκαφών και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

Ο αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι το κινεζικό καταδιωκτικό πέρασε τρεις φορές πάρα πολύ κοντά στο P-8, σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων και ότι γύρισε ανάποδα για να δείξει στους Αμερικανούς χειριστές τον οπλισμό που έφερε, πραγματοποιώντας έναν ελιγμό τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο».

Τον Απρίλιο του 2001, στην ίδια περιοχή, είχε σημειωθεί σύγκρουση ανάμεσα σε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος EP-3 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ένα κινεζικό καταδιωκτικό, το οποίο προκάλεσε το θάνατο του Κινέζου χειριστή και ανάγκασε το πλήρωμα του EP-3 να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση στη νήσο Χαϊνάν. Το πλήρωμα ετέθη υπό κράτηση και ανακρίθηκε από τις κινεζικές αρχές για το θανατηρόρο εκείνο συμβάν.

Το νέο επεισόδιο αποτελεί άλλη μια ένδειξη της αυξανόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο δυνάμεων, σε μια περίοδο που η Κίνα ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και προβάλλει αξιώσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές στον Ειρηνικό.

Διαβάστε ακόμα:

Ινδία: Είχε μέσα της οστά του αγέννητου μωρού της για 36 χρόνια (photos)

ΗΠΑ: Βρήκε ημίγυμνο ηθοποιό του Χόλυγουντ να κοιμάται δίπλα της!