ΚΟΣΜΟΣ

The Times: «Σκηνοθετημένο το βίντεο του αποκεφαλισμού»;

The Times: «Σκηνοθετημένο το βίντεο του αποκεφαλισμού»;

Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν, παραθέτοντας τις απόψεις κάποιων ειδικών, ότι το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϋ από Βρετανό τζιχαντιστή, μπορεί να είναι τελικά σκηνοθετημένο.

Σύμφωνα με τα δημοσίευματα ο τόπος εκτέλεσης ήταν άλλος και όχι αυτός που φαίνεται στο βίντεο.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο Φόλεϊ δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο από τους τζιχαντιστές, ωστόσο η δολοφονία του μπορεί να μην έγινε μπροστά στη κάμερα, όπως αφήνει να εννοηθεί το βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος την περασμένη εβδομάδα.

Στο βίντεο που σόκαρει την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο «Τζον», ο τζιχαντιστής δηλαδή που εμφανίζεται στο βίντεο να σκοτώνει τον Φόλεϊ είναι άλλος και όχι αυτός που ακούγεται να εκφωνεί τη θανατική καταδική του δημοσιογράφου, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες που εξετάζουν το βίντεο τονίζουν ακόμα ότι έχει υποστεί μεγάλες τεχνικές αλλαγές αφότου τραβήχτηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των The Times, ένας από τους αναλυτές, δήλωσε ότι «δε φαίνεται αίμα στην κάμερα παρόλο που δείχνει την αρχή της διαδικασίας της εκτέλεσης» και πιθανότατα δόθηκε στη δημοσιότητα για λόγους προπαγάνδας από τους φανατικούς.

Την ίδια στιγμή οι μυστικές υπηρεσίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένουν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του «Τζον», του ανθρώπου που φαίνεται να αποκεφαλίζει τον Φόλεϊ.

Διαβάστε επίσης:

Αξιωματικός του Μπιν Λάντεν ο πατέρας του τζιχαντιστή σφαγέα «Τζον»