ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Zητούν από τον ΟΗΕ να εγκρίνει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Γάζα: Zητούν από τον ΟΗΕ να εγκρίνει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται ο τερματισμός (μέσα σε διάστημα τριών ετών) της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, επιδιώκει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Αν και όπως ανέφερε μια αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η πρωτοβουλία αυτή έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας

«Θα επιδιώξουμε ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη η Χανάν Ασράουι. Ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα που προτείνουν οι Παλαιστίνιοι, ανέφερε ότι η κατοχή θα πρέπει να τερματιστεί «ας πούμε σε τρία χρόνια».

Η Ασράουι παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν αμέσως βέτο σε ένα τέτοιο κείμενο. «Ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προσπαθούμε να τους πείσουμε να ακούσουν τη φωνή της λογικής», υπογράμμισε. Ανέφερε επίσης την πιθανότητα να προωθηθεί η έγκριση μιας μη δεσμευτικής απόφασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ασράουι απείλησε εξάλλου ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον των Ισραηλινών αξιωματούχων για τις ενέργειές του κατά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν διευκρίνισε ωστόσο το πότε θα γίνει αυτό. «Θέλουμε να προσάγουμε το Ισραήλ στο ΔΠΔ. Δεν έχουμε μια συγκεκριμένη προθεσμία αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα δράσης», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, το άμεσο κόστος για τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,9 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν.

«Οι δαπάνες της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή — οι στρατιωτικές, οι άμεσες δαπάνες — ξεπερνούν τα 9 δισ. Σέκελ», είπε ο υπουργός σε ένα οικονομικό συνέδριο στο Τελ-Αβίβ.

«Χτυπήσαμε περισσότερους από 6.000 στόχους και από αυτούς οι 5.000 επλήγησαν από την αεροπορία και περίπου 900 από την ξηρά και τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Παρά το εύρος της επιχείρησης, ο Γιααλόν παραδέχτηκε ότι οι ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα διαθέτουν ακόμη ένα οπλοστάσιο που δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και άλλες, είχαν 10.000 πυραύλους στην αρχή της επιχείρησης. Σήμερα τους έχει μείνει το ένα πέμπτο, αυτό όμως σημαίνει ότι έχουν 2.000 πυραύλους», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Γιααλόν, κάθε αναχαίτιση πυραύλου από το αμυντικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ στοιχίζει 100.000 δολάρια (περίπου 76.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε μια σειρά μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπιστεί το κόστος του πολέμου. Από τις περικοπές εξαιρείται πάντως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΛY ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ: Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον δεύτερο Αμερικανό όμηρο

Του επιτέθηκαν αστυνομικοί επειδή πλήρωσε σε ταμείο για γυναίκες! (vid+pics)

Έμπολα: Συγκλονιστική «σύλληψη» ασθενή που δραπέτευσε! (vid+pics)

Συγκλονιστικό βίντεο: Η Γάζα πριν και μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

ΗΠΑ: Ο Μεγαλοπόδαρος άφησε πίσω του ίχνη! (photos)