ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ουάσιγκτον πρέπει να παραμείνει η κορυφαία διπλωματική δύναμη»

«Η Ουάσιγκτον πρέπει να παραμείνει η κορυφαία διπλωματική δύναμη»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και άλλοι πέντε προκάτοχοί του συγκεντρώθηκαν σε μια τελετή για το μουσείο της διπλωματίας που θα κατασκευαστεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα είναι το πρώτο μουσείο και κέντρο εκπαίδευσης του αμερικανικού έθνους αφιερωμένο στην εξερεύνηση της ιστορίας, τις πρακτικές και τις προκλήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Σήμερα δεσμευόμαστε να εξιστορήσουμε τα γεγονότα που δεν προέρχονται από την κάνη του όπλου ή από την κοιλιά ενός Β-52, αλλά από τη δύναμη της διπλωματίας», δήλωσε ο Κέρι στην τελετή. «Και αυτή είναι μια δύναμη εξουσία» σημείωσε ο αμερικανός υπουργός. «Η διπλωματία τελειώνει πολέμους, σώζει ζωές, ανοίγει τις αγορές, απλώνει την ελευθερία και ξεσηκώνει εκατομμύρια για να αγγίξουν για πρώτη φορά την ευκαιρία » ανέφερε επίσης ο Τζον Κέρι.

Δίπλα του είχε άλλους πέντε πρώην υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών: Τον Χένρι Κίσινγκερ, τον Τζέιμς Μπέικερ, την Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Κόλιν Πάουελ και τη Χίλαρι Κλίντον. Οι δύο άλλοι εν ζωή πρώην υπουργοί Εξωτερικών, η Κοντολίζα Ράις και ο Τζορζτ Σουλτζ δεν παρέστησαν. Και οι επτά πάντως έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι διευθυντές του μουσείου, το οποίο θα ονομάζεται US Diplomacy Center.

14409659

«Νομίζω ότι την εποχή που υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι αναρωτιούνται για το ρόλο μας στον κόσμο το κέντρο αυτό στέλνει ένα σημαντικό, ένα απαραίτητο μήνυμα »,δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το NBC. Ο 91χρονος Χένρι Κίσιγκερ είπε ότι «η ουσία της διπλωματίας είναι να χτίζει μια συνεχή σχέση», μεταξύ των κυβερνήσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ανακοινώσει πότε επισήμως θα ανοίξει το μουσείο αλλά η εκπρόσωπός του είπε ότι η πρώτη φάση της κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το μουσείο θα φιλοξενεί επισκέπτες οι οποίοι θα μπορούν να εξερευνήσουν τις επιπτώσεις της διπλωματίας μέσω διαδραστικών εκθεμάτων, έργων τέχνης, προγραμμάτων εκπαίδευσης και διπλωματικών προσομοιώσεων. Στο μουσείο οι εμπειρίες των αμερικανών διπλωματών θα αποτελέσουν τη βάση για τις διπλωματικές προσομοιώσεις, ενώ η εκπαίδευση θα είναι ο πυρήνας των εργασιών του κέντρου.

Διαβάστε επίσης:
Δραματική η αύξηση των θυμάτων του Έμπολα