ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η Τριερβελέρ προκάλεσε αναταραχή

Γαλλία: Η Τριερβελέρ προκάλεσε αναταραχή

Το βιβλίο της Βαλερί Τριερβελέρ που τσαλακώνει το προφίλ του Φρανσουά Ολάντ, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη Γαλλία. Τόση ώστε η κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση για διατήρηση της αξιοπρέπειας και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος του προέδρου, να κάνει δημόσια λόγο για... «ανοησίες».

Το βιβλίο αυτό, στο οποίο η Βαλερί Τριερβελέρ παρουσιάζει ένα ελάχιστα κολακευτικό πορτρέτο του σοσιαλιστή προέδρου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αγανάκτησης και πολύ έντονες δηλώσεις στους πολιτικούς κύκλους, ενώ οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά.

Έρχεται τη χειρότερη στιγμή για τον πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στις δημοσκοπήσεις ενώ παράλληλα είναι εξασθενημένος μέσα στο ίδιο το στρατόπεδό του αφού πραγματοποίησε μια σοσιαλφιλελεύθερη στροφή.

"Χρειάζεται αξιοπρέπεια", ήταν η αντίδραση το πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ενώ η προεδρία έχει αποφύγει μέχρι τώρα να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. "Απευθύνω έκκληση για σεβασμό της ζωής του καθένα, για αξιοπρέπεια σ' αυτή τη δημόσια συζήτηση", πρόσθεσε. "Με τις υπερβολικές επιθέσεις, με την ανάμιξη της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής, υποβιβάζουμε τη συζήτηση".

Στο βιβλίο της "Ευχαριστώ γι' αυτή τη στιγμή", η Βαλερί Τριερβελέρ αφηγείται πώς πληροφορήθηκε τον Ιανουάριο την ύπαρξη μιας σχέσης ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ και φιλοτεχνεί ένα ελάχιστα κολακευτικό πορτρέτο του σοσιαλιστή προέδρου, από τον οποίο η εξουσία έχει "στερήσει τον ανθρωπισμό του" και ο οποίος περιγελά τους φτωχούς.

"Εμφανίσθηκε ως ο άνθρωπος που δεν αγαπά τους πλούσιους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος δεν αγαπά τους φτωχούς. Αυτός, ο άνθρωπος της αριστεράς, λέει στις ιδιωτικές συνομιλίες του: 'οι ξεδοντιάρηδες' ('les sans-dents'), πολύ υπερήφανος για το ευφυολόγημά του", γράφει στο βιβλίο της η πρώην πρώτη κυρία.

"Είναι ανοησίες!", δήλωσε η πρώην αντίζηλός της, μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ και νυν υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αυτό που γράφει η Τριερβελέρ "αντιβαίνει στο αίσθημα πολιτικής στράτευσης ενός μεγάλου στελέχους της σοσιαλιστικής αριστεράς", πρόσθεσε.

Όμως η εν λόγω έκφραση που αποδίδεται στον Γάλλο πρόεδρο έβαλε φωτιά στο Twitter, όπου πολλαπλασιάζονται τα αστεία και τα φωτομοντάζ. Τουλάχιστον 20.000 μηνύματα εστάλησαν στο Twitter με την ετικέτα #sansdents.

"Έτσι λοιπόν, ο διάδοχος του Ντε Γκολ επικεφαλής του κράτους και του Ζορές επικεφαλής της αριστεράς χλευάζει τους φτωχούς με την υποτιμητική έκφραση 'ξεδοντιάρηδες'.
Πώς ένας πρόεδρος της αριστεράς, τον οποίο έχει ήδη εγκαταλείψει το λαϊκό εκλογικό σώμα στις κάλπες, μπορεί άραγε να συνέλθει από ένα τέτοιο ανέκδοτο;" γράφει στο κύριο άρθρο της η συντηρητική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό".

Η έκφραση "ξεδοντιάρηδες" που αποδίδεται στον πρόεδρο είναι "άθλια", δήλωσε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. "Αν διατυπώθηκε, αποκαλύπτει μια πλευρά που θα κατέστρεφε οριστικά την εικόνα του".

Για πολλούς αρθρογράφους, η Βαλερί Τριερβελέρ κατέφερε "τη χαριστική βολή" στον πρόεδρο στο βιβλίο της αυτό.

"Θλιβερό", συνοψίζει η λαϊκή εφημερίδα "Λε Παριζιάν". "Το ιδιωτικό λερώνει το πολιτικό", προσθέτει η αριστερή "Λιμπερασιόν". "Η Τριερβελέρ τορπιλίζει την επιστροφή του Ολάντ από τις θερινές διακοπές", είναι ο τίτλος της "Λε Φιγκαρό".

"Ενώ ο Φρανσουά Ολάντ βλέπει ένα μέρος των στρατευμάτων του να αναρωτιούνται για την ειλικρίνεια της δέσμευσής του στην αριστερά, εκείνη τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που δεν αγαπάει τους φτωχούς... Αυτό το λένε χαριστική βολή", γράφει η οικονομική εφημερίδα "Λεζ Εκό".

Για την περιφερειακή εφημερίδα "Λα Ρεπιμπλίκ ντε Πιρενέ" (νοτιοανατολική Γαλλία), "μολονότι η υπόθεση έχει όψη κωμωδίας του μπουλβάρ, θα μπορούσε, όπως οι τραγωδίες, να κλείσει με τον (πολιτικό) θάνατο του κύριου ήρωά της". "Θα του κολλήσει στο πετσί (...) αυτή η φράση για τους φτωχούς, 'τους ξεδοντιάρηδες'...", διαβεβαιώνει η εφημερίδα "Λε Ρεπιμπλικέν" της Λωραίνης (ανατολική Γαλλία).

"Όλα αυτά θα σημάνουν τη χαριστική βολή γι' αυτή την 5η Δημοκρατία", σχολίασε από την πλευρά του ο οικολόγος γερουσιαστής Ζαν-Βενσάν Πλασέ (Ευρώπη Οικολογία - Οι Πράσινοι).

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Βρετανία: Γυναίκα βρέθηκε αποκεφαλισμένη! (vid+pics)