ΚΟΣΜΟΣ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Χαμάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Χαμάς

Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε σήμερα την οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ότι θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της.

"Δεν θα δεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όπως είναι σήμερα" είπε ο Αμπάς από το Κάιρο, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου Mena. "Δεν θα δεχτούμε να συνεργαζόμαστε εάν συνεχίσουν (σ.σ. η Χαμάς) όπως τώρα στη Γάζα. Έχουν όπλα, πόρους και δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε.

"Η Χαμάς έχει επίσης στη Γάζα μια σκιώδη κυβέρνηση με 27 διευθυντές υπουργείων που διοικούν την περιοχή. Επομένως, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκεί", τόνισε.

Η Χαμάς κυβερνά τη Γάζα από το 2007 ενώ η Φάταχ του Αμπάς ελέγχει τη Δυτική Όχθη. Τον Ιούνιο ο Αμπάς σχημάτισε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και για τις δύο περιοχές.

"Δεν θα δεχτούμε να είμαστε εταίροι της Χαμάς παρά μόνο εάν αποδεχτεί μία εξουσία και έναν νόμο. Η ενότητα έχει προϋποθέσεις. Η παρούσα κατάσταση δεν αντιπροσωπεύει κανένα είδος ενότητας" υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Αμπάς βρίσκεται στο Κάιρο για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα. Αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ με την οποία τερματίστηκε ο καταστροφικός πόλεμος των πέντε εβδομάδων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Τουρκία: 10 εργάτες νεκροί από πτώση ανελκυστήρα