ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλόκο» από το Κογκρέσο στον Ομπάμα για τη στρατιωτική βοήθεια στους Σύρους αντάρτες

«Μπλόκο» από το Κογκρέσο στον Ομπάμα για τη στρατιωτική βοήθεια στους Σύρους αντάρτες

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει πριν από την Τρίτη την έγκριση του νέου σχεδίου του Μπαράκ Ομπάμα για τον εξοπλισμό και τη στρατιωτική εκπαίδευση των μετριοπαθών ανταρτών της Συρίας, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να επισπεύσουν μια ψηφοφορία που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική πολιτική.

Το γραφείο Τύπου της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε γνωστό ότι μια ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπένερ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την πορεία που θα ακολουθηθεί, παρά τις πιέσεις που ασκεί ο Λευκός Οίκος. "Πολλά μέλη μας εκτιμούν ότι η στρατηγική που περιέγραψε (ο πρόεδρος Ομπάμα) δεν θα εκπληρώσει την αποστολή της, δηλαδή την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους" είπε ο Μπένερ στους δημοσιογράφους. "Θα λάβουμε μια απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη εβδομάδα", πρόσθεσε.

"Κάνουμε τη δουλειά μας, συζητάμε με τα μέλη μας", συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος τάσσεται υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στους Σύρους αντάρτες όμως έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το σύνολο της στρατηγικής που παρουσίασε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει σύντομα το σχέδιο του για την παραχώρηση βοήθειας στους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας. Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη με βάση τον νόμο για την άμυνα των ΗΠΑ. Το σημείο αυτό ωστόσο είναι το μοναδικό μέρος της στρατηγικής του για το οποίο ο Ομπάμα ζήτησε την επίσημη έγκριση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, μολονότι ορισμένοι, ακόμη και από το Δημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία ώστε να εγκριθεί και η χρήση βίας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αυστηρότερη νομοθεσία για το Διαδίκτυο