ΚΟΣΜΟΣ

Πιστόριους: Τα πέντε βασικά σημεία της δίκης του

Πιστόριους: Τα πέντε βασικά σημεία της δίκης του

Η δίκη του κράτησε έξι μήνες. Δείτε τα πέντε σημαντικότερα σημεία της.

Δάκρυα, θρήνος και εμετός

Η φωνή του Πιστόριους έτρεμε ενώ συχνά ξεσπούσε σε λυγμούς. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πολλές φορές ο ίδιος κράταγε το κεφάλι του ενώ αρκετές φορές έβαζε τα χέρια του στα αυτιά του για να μην ακούει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Όταν μάλιστα αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες για τον τραυματισμό της πρώην φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ, ο ίδιος έκανε εμετό σε έναν κουβά. Η δικαστής έπρεπε να αποφασίσει κατά πόσον ο Πιστόριους έκλαιγε επειδή θρηνούσε ή επειδή λυπόταν τον εαυτό του.

Μπαστούνι του κρίκετ ή πυροβολισμοί;

Οι γείτονες άκουσαν κραυγές λίγο πριν η Στέενκαμπ πέσει νεκρή. Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε ότι οι κραυγές προέρχονταν από το άτυχο μοντέλο η οποία καλούσε σε βοήθεια. Η υπεράσπιση από την άλλη επέμεινε ότι οι κραυγές ήταν του παραολυμπιονίκη όταν συνειδητοποίησε ότι σκότωσε τη φίλη του και όχι έναν εισβολέα.

Επίσης υποστήριξαν ότι ο «πυροβολισμός» ήταν ουσιαστικά όταν έσπασε την πόρτα με το μπαστούνι του κρίκετ. Ο Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι δε φορούσε τα προσθετικά μέλη του όταν πυροβόλησε την Στέενκαμπ και όταν κατάλαβε το λάθος του έσπευσε να τα βάλει και να σπάσει την πόρτα. Σύμφωνα όμως με έναν ιατροδικαστή, αυτό δεν ίσχυε αν λάβει κανείς υπόψη του τα σημάδια που υπήρχαν στην πόρτα και φανέρωναν το ύψος που είχε ο Πιστόριους.

Το σκοπευτήριο

Όταν το Sky News αποκάλυψε ένα βίντεο με τον παραολυμπιονίκη να βρίσκεται σε ένα σκοπευτήριο και να χρησιμοποιεί το όπλο με το οποίο σκότωσε την πρώην φίλη του, ο γενικός εισαγγελέας της έδρας έγινε έξαλλος λέγοντας του ότι όπως έσκασε το καρπούζι στο σκοπεύτήριο, έτσι έσκασε και ο εγκέφαλος της Ρίβα. Τότε ήταν που τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ψυχιατρική αξιολόγηση

Η δίκη αναβλήθηκε για αρκετό διάστημε μετά από τις ανησυχίες σχετικά με την ψυχική υγεία του Πιστόριους όταν ένας ψυχίατρος αποκάλυψε ότι έπασχε από διαταραχή άγχους.

Ο δικαστής συμφώνησε να γίνει μία ανεξάρτητη ψυχιατρική αξιολόγηση. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε κατά πόσο διαταραχή του παραολυμπιονίκη μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στις δράσεις του, αλλά . κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν ψυχικά άρρωστος και η δίκη θα μπορούσε να συνεχιστεί κανονικά.

Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ

Οι διακοπές αλλά και η διάρκεια της ακρόασης είχαν σχεδόν επισκιάσει τη γυναίκα για την οποία γινόταν η δίκη. Κάποια στιγμή, έγινε το λάθος να εμφανιστούν στην οθόνη του δικαστηρίου, το ματωμένο σώμα της Ρίβα. Η οικογένεια αλλά και πολλοί φίλοι, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα λόγω μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερος με εγγύηση ο Όσκαρ Πιστόριους