ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Καταψηφίστηκαν οι υποψηφιότητες για τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας

Ιράκ: Καταψηφίστηκαν οι υποψηφιότητες για τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας

To κοινοβούλιο του Ιράκ απέρριψε τους υποψηφίους που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι για τις σημαντικές θέσεις των επικεφαλής στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η οποία διεξήχθη σήμερα, όπως μετέδωσε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι πολιτικοί, ο Ριάντ αλ Γαρίμπ που ήταν ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και ο Τζάμπερ αλ Τζαμπέρι για εκείνη του υπουργού Άμυνας, δε συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Αμπάντι είχε εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τους περισσότερους υπουργούς της νέας κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. Αξιωματούχοι λένε ότι μεθαύριο Πέμπτη θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για τις δύο αυτές θέσεις.

Ο Μιτάλ αλ Αλούσι, ένας επιφανής κοσμικός πολιτικός, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη Σιιτική συμμαχία καταψήφισε τους διορισμούς.

Η οργάνωση Μπαντρ, μια ισχυρή πολιτική και παραστρατιωτική δύναμη που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, η οποία συμμετέχει στη συμμαχία των Σιιτικών κομμάτων, διεκδικούσε την θέση του υπουργού Εσωτερικών και πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι δυσαρεστήθηκε από την επιλογή του Αμπάντι.

«Η Εθνική Συμμαχία αντιτάχθηκε (της υποψηφιότητας) υποστηρίζοντας ότι η θέση του υπουργού Εσωτερικών είναι δικαίωμά της. Απείχε από την ψηφοφορία που οδήγησε στην αποτυχία των υποψηφίων να λάβουν αρκετές ψήφους» επισήμανε ο Αλούσι στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Διαβάστε επίσης:

Ένα εκατομμύριο παιδιά «σβήνουν» λίγο μετά τη γέννησή τους