ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν υποστηρίζουμε τους ισλαμιστές

Ερντογάν: Δεν υποστηρίζουμε τους ισλαμιστές

Κατηγορηματικά αρνήθηκε ο Ρετζέπ Ερντογάν τις κατηγορίες ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και διέψευσε τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα «κάνει τα στραβά μάτια» στο θέμα της στρατολόγησης τζιχαντιστών στο έδαφός της.

Αρκετά έντυπα μέσα στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων της εφημερίδας New York Times και του περιοδικού Newsweek, δημοσίευσαν πρόσφατα άρθρα σύμφωνα με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να υπολογίζει σε μια σταθερή ροή μαχητών που στρατολογούνται στην Τουρκία, η οποία γειτνιάζει με τη Συρία.

«Η Τουρκία τάσσεται εναντίον όλων των ειδών τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν αποδεχτήκαμε ποτέ τον όρο "Ισλαμική τρομοκρατία" και δεν θα τον αποδεχθούμε ποτέ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον εκπροσώπων συνδικάτων, που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Το να απεικονίζεται η Τουρκία ως μία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία είναι αγενές» επισήμανε ο Ερντογάν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εκατοντάδες Τούρκοι πολεμούν ήδη στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και πιστεύουν ότι η οργάνωση διαθέτει παράνομα δίκτυα υποστήριξης που δρουν στην Τουρκία.

Υπάρχουν χιλιάδες ξένοι μαχητές στις δύο χώρες, περιλαμβανομένων πολλών από ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη.

Πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η τζιχαντιστική οργάνωση διαθέτει τώρα περισσότερα από 30.000 μέλη.

Η Τουρκία υποστήριξε τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα στις ΗΠΑ για την αφοσίωση της Τουρκίας.

Το Ισλαμικό Κράτος άλλωστε κρατά ομήρους 49 Τούρκους στο Ιράκ.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και η ανησυχία για την ασφάλειά τους ολοένα και αυξάνεται, ειδικά μετά τους πρόσφατους αποκεφαλισμούς Αμερικανών και ενός Βρετανού ομήρου.

Η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης ότι οι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ ενδέχεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, της οποίας μέχρι πρόσφατα ηγείτο ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ένας σιίτης που περιθωριοποίησε τους σουνίτες Μουσουλμάνους.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ενισχύουν τον ιρακινό στρατό, στον οποίο κυριαρχούν οι σιίτες, η Τουρκία πιστεύει ότι οι σουνίτες θα απομονωθούν ακόμα περισσότερο και θα περιθωριοποιηθούν, με αποτέλεσμα να καταστούν ακόμα πιο δεκτικοί στην ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους» υπογράμμισε ο Γκιονούλ Τολ του Ινστιτούτου της Μέσης Ανατολής, ενός αμερικανικού κέντρου μελετών.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν «δευτερεύοντα, διακριτικό ρόλο» στη μάχη των ΗΠΑ εναντίον των εξτρεμιστών και τονίζει ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας των Δυτικών συμμάχων, ειδικά των συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Αργότερα σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μία συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του αρχηγού των γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε προς τους εκπροσώπους των συνδικάτων, ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι «αναληθές» ότι η Τουρκία επιτρέπει παράνομες εισαγωγές πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος και διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι μαχητές της οργάνωσης νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία.

Η εφημερίδα Ταράφ, που είναι συνήθως επικριτική προς την κυβέρνηση της Άγκυρας, επικαλέστηκε στο σημερινό της φύλο μία νοσοκόμα στη Μερσίνη, μια πόλη στη νότια Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι ιδιωτικά νοσοκομεία περιθάλπουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Εμείς τους περιθάλπουμε κι εκείνοι φεύγουν και αποκεφαλίζουν ανθρώπους. Έχω κουραστεί να περιθάλπω μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» είπε η νοσοκόμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπήρξαν επίσης δημοσιεύματα ότι ποσότητες πετρελαίου που προέρχεται από τις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχουν οι τζιχαντιστές εισάγονται λαθραία στην Τουρκία και πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις με στόχο να πατάξει τα δίκτυα λαθρεμπορίου και να εμποδίσει τους ξένους μαχητές από το να εισέλθουν στη Συρία, δύο σημαντικά βήματα που οι ΗΠΑ επιθυμούν η Τουρκία να κάνει.