ΚΟΣΜΟΣ

Μαλί: Πέντε κυανόκρανοι νεκροί από επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό

Μαλί: Πέντε κυανόκρανοι νεκροί από επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό

Πέντε κυανόκρανοι από το Τσαντ, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μαλί, σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν το όχημά τους επλήγη από εκρηκτικό μηχανισμό.

Η επίθεση αυτή ανεβάζει το συνολικό αριθμό των στελεχών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στο Μαλί αυτόν τον μήνα σε 10.

«Το περιστατικό αυτό ακολουθεί πολλές άλλες επιθέσεις στην περιοχή Κιντάλ όπου πάρα πολλά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», ανέφερε μια ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

Η αποστολή, η MINUSMA, ανακοίνωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μια περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Αγκελόκ και Τεσαλίτ στην επαρχία Κιντάλ, που βρίσκεται στην έρημο του Μαλί.

Η ειρηνευτική αποστολή MINUSMA αναπτύχθηκε τον περασμένο χρόνο στο Μαλί για να συμβάλει στη σταθεροποίηση του κράτους της δυτικής Αφρικής μετά την τριπλή εσωτερική κρίση—η οποία ξεκίνησε με την αυτονομιστική εξέγερση των Τουαρέγκ, ακολουθήθηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα και την δράση των ισλαμιστών μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι ισλαμιστές εκδιώχθηκαν έπειτα από μια γαλλική επέμβαση αλλά ομάδες ανταρτών παραμένουν στην αχανή έρημο στα βόρεια του Μαλί από όπου εξαπολύουν επιθέσεις τόσο εναντίον των γαλλικών στρατευμάτων, όσο και εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.